Protestanten in Vorden nu echt herenigd

VORDEN – Op zondag 29 oktober wordt het gevierd: de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Vorden gaan samen verder als Protestantse Gemeente Vorden (PGV). Onder het motto 'bij-Eén' wordt dit in een bijzondere kerkdienst op zondagmorgen 29 oktober om 10.00 uur in de Dorpskerk in het hart van Vorden gevierd. Deze datum is bewust gekozen: het is dan ook 500 jaar Reformatie.

In deze feestelijke viering gaan de beide protestantse predikanten voor: Ds. Freek Brandenburg (Gereformeerde Kerk) en Ds. Jan Kool (Hervormde Gemeente). Mirjam Berendsen, de vaste organist van de Dorpskerk, bespeelt het Lohmanorgel, de Cantorij ondersteunt de gemeentezang, terwijl Dick Boerstoel één en ander nog muzikaal opvrolijkt op zijn trompet. Na afloop is er alle gelegenheid elkaar te ontmoeten bij koffie, thee en wat lekkers. Voor deze speciale kerkdienst zijn ook alle oud-voorgangers van beide kerken uitgenodigd evenals de besturen van omliggende buurkerken en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst. Als opmaat naar de hereniging op 29 oktober worden er al vanaf medio september 'om en om' kerkdiensten gehouden in beide kerkgebouwen. Na 29 oktober worden alleen in de Dorpskerk de zondagse erediensten gehouden.

Aan de eredienst ontrokken
Het kerkgebouw van de Gereformeerde kerk aan de Zutphenseweg wordt op zondag 22 oktober aan de 'eredienst onttrokken' zoals dat in kerkelijk jargon wordt uitgedrukt. Ds. Freek Brandenburg gaat in deze dienst voor. Een bijzonder moment omdat sluiting van een kerkgebouw voor erediensten, hoe dan ook altijd gemengde gevoelens oproept. Immers er zijn veel herinneringen, mensen zijn er gedoopt, getrouwd en hebben er gerouwd….

Ook de kerkdiensten in de Kapel De Wildenborch worden beëindigd. Zondag 8 oktober zal Ds. Jan Kool daar de laatste kerkdienst leiden. De kerkdiensten in deze kapel werden – vanwege de Hervormde Gemeente – sinds tientallen jaren maandelijks gehouden. Maar nu wordt de kerk bestuurlijke wens gerealiseerd om de protestantse erediensten vanaf november te concentreren op de zondagmorgen in de Dorpskerk. Ondanks de weemoed is er begrip voor dit besluit. De historische Dorpskerk, zo'n vijf jaar geleden geheel gerestaureerd en gemoderniseerd, is toch het kerkgebouw waar door de eeuwen heen het 'Woord van God' is verkondigd en de lofzangen hebben geklonken, tot op de dag van vandaag.

De Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente herenigen zich nu maar werken als sinds 2009 nauw samen in federatief verband. Daartoe was speciaal een federatiekerkenraad opgericht waar vertegenwoordigers uit beide kerkenraden zitting in hadden en hebben.


Lees verder op pagina 3