De krachtinspanningen van de tractoren leverden soms flinke rookpluimen op. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
De krachtinspanningen van de tractoren leverden soms flinke rookpluimen op. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman Foto:

'Wie gaat er brullend, vlammend en knallend over de eindstreep?'

BARCHEM – Het hart van de jaarlijkse Tractorpulling Lochem net buiten Barchem aan de Lochemseweg is de wedstrijdarena met twee banen van 140 meter die afgelopen zaterdag omringd werden door 6500 betalende enthousiasme toeschouwers. Ze stelden grotendeels allemaal weer de vraag die telkens opdoemt: "Wie gaat er brullend, vlammend en knallend over de streep en wie blaast z'n motor op?"

Door Jan Hendriksen

Het is zaterdagmiddag vier uur. Een opzwepende presentator vraagt het publiek of men er klaar voor is. Een overtuigend 'ja' klinkt vanaf de tribunes. De wedstrijdleiding heeft om drie uur besloten in verband met de lichte regen de wedstrijd met een klein uur uit te stellen. Bestuursleden Tom Esselink (24) en Ronald Klein Geltink (26) van Stichting Tractor Pulling Lochem begeleiden een rondgang over het terrein. Inclusief de uitgestrekte parkeerruimte omvat het terrein in totaal vijftien 'bunders' aan grond. Esselink onthult nog enkele cijfers. Ín totaal staat er drie kilometer afzethekken rondom het terrein, maakt men gebruik van 150 vrijwilligers en 500 kw/h aan elektriciteit, wordt er in twaalf verschillende klassen gereden en komen er 140 'piloten' met hun tractoren en andere 'monsters' aan de start. 'Beleving' is ook een term die zijn intrede heeft gedaan bij het evenement. Zo kan het publiek dit jaar voor het eerst een helikoptervlucht boven het terrein maken, is er voor de kinderen zoals altijd een uitgebreid speeldorp, zijn er 'eet- en drinkstraten' en heeft men de gang naar de toiletten 'opgefleurd'. Leden van Ponyclub De Barchruiters en Rijvereniging De Bergruiters spelen als fleurige en opgewekte dames voor 'toiletjuffrouwen' bij en rondom 'De Drukkkerij'.

Esselink laat weten dat men dit jaar middels scanning exact per minuut kan zien hoeveel toeschouwers de toegangspoort hebben gepasseerd. Esselink hoopt op zoveel mogelijk publiek. "Maar daar zijn weersomstandigheden soms bepalend in. We willen een goed en gemoedelijke sfeer creëren. En dat lukt ons steeds beter." Als we vervolgens in het rennerskwartier bij de tractor van de Hurricane komen beginnen Esselink en Klein Geltink van oor tot oor te glimmen. Tom Esselink laat weten dat hij bij de thuiswedstrijd op de 'bok' zal zitten. "Maar dat zal pas tegen acht uur vanavond zijn. Ik wissel om en om met mijn vader." Klein Geltink is als monteur aan het Hurricaneteam verbonden die in de Superstock klasse uitkomt. Saillant detail is dat zijn vader Jan (58) 37 jaar geleden samen met Esselink sr. aan de wieg stond van de Hurricane. Intussen 'sleept' Thijs Dinkelman (21) uit Barchem met zijn Massey Furguson van Loonbedrijf Hoftijzer de ene naar de andere tractor voor de keuring en weging van de tractoren 'aan'.

Red Devil
Natuurlijk ontbreekt op de deelnemerslijst niet de Red Devil uit Ruurlo. Het team had een prominente plek op het terrein gekregen. De 'VIP tenten' waren opgezet, de barbecue opgewarmd en een heuse Red Devil Bar was aangesloten op de tap om alle sponsoren, fans en 'De Vrienden van de Red Devil' te kunnen verwelkomen. De hele dag was het dan ook gezellig druk bij de trailer en de tractor met vrienden, sponsoren en fans. Om negen uur was het zover. Maikel Hendriksen zat dit keer voor het eerst in Lochem achter het stuur en mocht als tweede aanhaken in de Supersport 4.5 ton niveau klasse. Hij zette een mooie run neer met een afstand van 101,34 meter. De afstand van Maikel was uiteindelijk goed voor een achtste plaats.
De volgende wedstrijd v
oor de Red Devil is zaterdag 12 augustus in Montfoort.

De krachtinspanningen van de tractoren leverden soms flinke rookpluimen op. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman