De koeien bij de familie Bosch waren speciaal voor 'Fiets de boer op' binnen gebleven in de ligboxenstal. Foto: Jan Hendriksen.
De koeien bij de familie Bosch waren speciaal voor 'Fiets de boer op' binnen gebleven in de ligboxenstal. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Variërende bedrijven
tijdens 'Fiets de boer op'

VORDEN – Een grazende koe is een onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap en wordt door burgers zeer gewaardeerd. Zuivelcoöperatie Friesland-Campina stimuleert haar leden-melkveehouders de laatste jaren zelfs om hun koeien en jongvee te weiden. Om dit te stimuleren beloont Friesland-Campina zijn leden-melkveehouders voor 'weidegang' wanneer zij hun melkkoeien ten minste 120 dagen per jaar minimaal zes uur per dag in de wei te laten grazen. De melkveehouders ontvangen hiervoor een 'weidegangtoeslag' van bruto 1,50 euro per 100 kilo melk. Maar voor die 'toeslag' hebben Jan en Petra Bosch, die op boerderij de Leopolshoeve in de Vordense buurtschap Linde een rundveebedrijf runnen, niet bewust gekozen. "Deze vorm van bedrijfsvoering hanteren we al tientallen jaren. Die toeslag is mooi meegenomen maar niet de hoofdreden voor ons om de koeien buiten de laten grazen."

Door Jan Hendriksen

Toch liepen de 82 melkkoeien zaterdag van Jan en Petra Bosch tijdens de Vordense editie van 'Fiets de boer op' niet in het weiland. Ze waren in de ligboxenstal te bewonderen. "Maar dat is vandaag een bewuste keuze. Zo kan iedereen de koeien van dichtbij bekijken. Als straks de laatste bezoekers weg zijn dan gaan de koeien weer naar buiten", zo laat Petra aan een van de bezoekers weten als die haar de vraag stelt of de koeien binnen hun bedrijf 'weidegang' kennen.

Het rundveebedrijf aan de Schuttestraat was zaterdag een van de vijf bedrijven die werden aangedaan tijdens de 33 kilometer lange 'Fiets de boer op'. Al ver voor tien uur stonden de eerste deelnemers startklaar om vanaf de hervormde kerk op pad te gaan. "Maar tien uur is tien uur", is het motto van de organisatoren. Als de klokken van de hervormde kerk haar eerste gong om tien uur laten horen halen Bennie Bloemendaal en Johan Riefel van LTO Bronckhorst de routeboekjes en het geldkistje te voorschijn. Het kan beginnen. Massaal gaan de 'boerderijfietsers' van start. Nadat men een kijkje heeft genomen bij het rundveebedrijf van de familie Bosch koerst men richting de Hengelose buurtschap Varssel waar het gelijknamige bedrijf Bosch aan de Scharfdijk wordt bezocht. Een bedrijf dat al sinds 1934 bestaat en dienstverlener is in de breedste zin van het woord. Zo is men werkzaam in de landbouw, bouw, groen, wegenbouw grondverzet, sloopwerk, hijswerkzaamheden, evenementen, calamiteiten en transport.

Vervolgens wordt richting de Hengelose/Ruurlose buurtschap Veldhoek koers gezet. Daar kan men een kijkje nemen op het rundveehouderijbedrijf van Esther Schepers en Gerard Mulderije. De honderdtwintig Holstein-Friesian koeien worden met twee melkrobots gemolken. De opfok van jongvee vindt extern plaats. De deelnemers konden op het erf van de familie Schepers-Mulderije onder het motto 'Uutbloazen bie de Koning' in de wagenloods van het bedrijf even uitrusten. Daar staan een batterij aan vrouwen (jong en oud) achter maar liefst twintig fornuis pitten pannenkoeken te bakken voor de 750 deelnemers die van start gingen voor de fietstocht. Voor twee euro kan men genieten van de lekkernij die gretig aftrek vindt. Met dank aan Johanna ten Have-Berenpas die voor de bereiding van het beslag zorgde en al die 'meiden' van Jong Gelre Vorden-Warnsveld en 'vrouwleu' van de Vrouwen van Nu Vorden. Voor de muzikale noot op het erf zorgde Gerrit Hiddink.

Na het schuilen voor een fikse regenbui werd het biologische geiten- en zorgboerderij Groot Windenberg aan de Rommelderdijk in Vorden bezocht. Rondom de boerderij liggen de weilanden waarop de geiten zomers grazen. Sinds 1995 worden hier melkgeiten gehouden en is het ook een zorgboerderij, dat dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische klachten. Zorgboerderij Groot Windenberg is het bedrijf van Ineke Blankespoor. Zij werkt bij het aanbieden van de activiteiten nauw samen met Ria Fokkink van de geitenboerderij.

Als laatste locatie werd Meubelmakerij De Bovenste Plank van André Garritsen aangedaan. Garritsen is een vakman met oog voor detail. Een keuken op maat, badkamermeubels of meubels van diverse houtsoorten, materialen, kleuren en variaties. De Vordenaar gaat iedere uitdaging aan zo liet hij menige 'boerderijfietser' weten.

De pannenkoeken vonden gretig aftrek bij de 'boerderjifietsers'. Foto: Jan Hendriksen.