Het zilveren team met de Vordenaren Stefan Groot Nuelend (achteraan) en Gerrit Uilenreef (vijfde van rechts). Foto: Jan Hendriksen.
Het zilveren team met de Vordenaren Stefan Groot Nuelend (achteraan) en Gerrit Uilenreef (vijfde van rechts). Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Vordense touwtrekmannen winnen zilver met team op Word Games

'Het goede gevoel overheerst, want met sporters, staf en supporters vormden we een fantastisch team'

VORDEN– Het nationale mannentouwtrekteam onder leiding van coach-trainer Anton van den Berg uit Ruurlo is zaterdag in het Poolse Wroclaw tijdens de World Games tweede geworden in de 700 kilogram klasse. In de finale verloor Oranje van de grote favoriet en huidig Europees en wereldkampioen Zwitserland. Daarmee prolongeerde Oranje de World Games titel uit 2013 in Columbia niet.

Door Jan Hendriksen

Na de poulewedstrijden tegen Duitsland, België, Zweden, Groot-Brittannië en Zwitserland eindige Nederland als tweede. Nadat in de halve finale Groot-Brittannië werd verslagen bleek in de finale Zwitserland een maatje te groot. Nederland was ditmaal niet de titelfavoriet en de zilveren medaille wordt door het team en coach Anton van den Berg dan ook gekoesterd als eentje met een gouden rand.

Het Oranjeteam bestond onder meer uit de Achterhoekse spelers Stefan Groot Nuelend (reserve) en Gerrit Uilenreef van Touwtrekvereniging Vorden en Robin Boerstoel, Jeroen Nieuwenhuis en Gerbert Schutte van Touwtrekvereniging Heure uit Borculo, Ook oud-Vordenaar en huidig Heure speler Gerwin Bijenhof, die in het Noord-Hollandse Midwoud woont, maakte deel uit van het nationale 700 kilogram team.

Op de slotdag van de World Games werd zondag het Oranje mannentouwteam in de 640 kilogram klasse onder leiding van coach Marty ten Luggenhorst uit Eibergen uitgeschakeld in de voorronde. De mannen met onder meer Arnold Winkels van TTV Vorden, Arnold Veltkamp, Ruud Geerdes, Gerben Jansen en Wilfried Klumpers van TTV Eibergen en Teun Huirne van TTV Bisons uit Beltrum in hun gelederen pakten een punt tegen Ierland maar verloren van Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland en eindigden zodoende teleurstellend als vijfde.

Nederland won driemaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons

De Nederlandse vrouwen met onder meer Jolanda Jansen van TTV Eibergen aan het touw verloren zaterdag in de 540 kilogram klasse de strijd om het brons tegen Zuid-Afrika.

Verbeteren
Jan Sjouke van den Bos van het Oranjeteam dat aan de World Games deelnam liet weten mooie hoogtepunten te hebben beleefd, maar concludeerde dat de programma's in deze sporten verbeterd moeten worden. "In 2009 werden we met Oranje veertiende in de medaillespiegel, in 2013 achttiende en nu 25ste. Als we niet meegaan met de rest van de wereld, verliezen we verder terrein. Hier ligt een grote uitdaging voor de landelijke sportorganisaties. Het goede gevoel overheerst, want met sporters, staf en supporters vormden we een fantastisch team. Wroclaw was oranje gekleurd."

Niet Olympisch
Nederland had zich met 79 sporters gekwalificeerd in veertien sporten: biljart, bowlen, gymsport, handboogsport, inline-skaten, jiu jitsu, kanopolo, karate, kickboksen, korfbal, powerliften, squash, touwtrekken en wakeboarden en won driemaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons. De World Games – de Wereldspelen – is een internationaal sportevenement dat bedoeld is voor sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen vallen. Evenals de Olympische Spelen vinden ze om de vier jaar plaats, volgend op het jaar van de Olympische Zomerspelen. De volgende editie van de World Games vinden in 2021 in het Amerikaanse Birmingham plaats.