Combinatie van een foto met (3D) weefwerk van Jefke en Jim van Iterson. Foto: PR
Combinatie van een foto met (3D) weefwerk van Jefke en Jim van Iterson. Foto: PR Foto:

Exposanten combineren fotografie met weefkunst

Diverse exposities in Dorpskerk tijdens zomerseizoen

VORDEN - Tijdens het zomerseizoen zijn weer diverse exposities te zien in de Dorpskerk. Zo exposeren Anne van Drehle en Het Collectief van 31 juli t/m 6 augustus met schilderijen, sjaals en kleding van vilt, handgemaakte tassen en sieraden. Van 7 augustus t/m 13 augustus is de expositie van Jefke (weefkunst) en Jim (fotografie en beelden) van Iterson uit Brummen te zien. Beiden vertellen er graag over en zijn de gehele week aanwezig voor tekst, uitleg en demonstraties. De exposities zijn te bezoeken tijdens de openingstijden van de Dorpskerk, dagelijks van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Jefke en Jim van Iterson stellen weefkunst en fotografie ten toon. Met een veelzijdigheid aan interesses en hobby's, waarbij het experiment niet geschuwd wordt, is heel wat te zien en te ontdekken. Jefke en Jim van Iterson werken ieder op een eigen manier. Soms vormt één beeld een inspiratiebron voor beiden, een andere keer worden de verschillende disciplines samengevoegd en ontstaat er een combinatie van bijvoorbeeld een foto met (3D) weefwerk.

Voor Jefke van Iterson is weven vlechten met draden, spelen met kleuren en fantaseren met structuren. Soms weeft ze shawls, variërend van subtiel met mooie garen zoals zijde tot uitbundig met ingewikkelde structuren of kleurverloop. Daarnaast wordt volop geëxperimenteerd met het weven van gebruiksvoorwerpen, creatieve voorwerpen of beeldende voorwerpen.

Jim van Iterson kocht van zijn eerste verdiensten een camera. Sindsdien is hij nooit meer gestopt met fotograferen.

Vlechten met draden en spelen met kleuren

Voor Jim is fotograferen kijken, kijken en nog eens kijken. Het is een kunst om de sfeer of de essentie van het moment zo vast te leggen dat deze wordt overgebracht op de kijker. Met name natuur-, architectuur- en straatfotografie hebben zijn voorkeur.

Vanaf 1995 is Jim van Iterson zich daarnaast gaan bekwamen in het beeldhouwen. Het werken met een beeld in 3D geeft weer een extra dimensie. Aan alle kanten moet er volgens hem wat te zien zijn en moet het 'kloppen'.


www.vriendenvande dorpskerkvorden.nl