Even 'Uutbloazn' bij Gaon met een glas goede wijn. Foto: Alice Rouwhorst
Even 'Uutbloazn' bij Gaon met een glas goede wijn. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Nachtelijke werkzaamheden aan het spoor

De nachtelijke werkzaamheden aan het spoor en het daaraan gekoppelde geluidsgeweld door de rijdende fabrieken gingen door tot zondagnacht 30 april. Er is door de communicatieafdeling van Prorail een slim verwoorde brief over geweest,waarin met opzet niet duidelijk gemaakt is wat de omvang van de overlast zou gaan zijn.

De gemeente Bronckhorst heeft voor dat alles willen en wetens een vergunning verleend, inclusief toestemming om wat basiswetten te overtreden, zoals die over nachtrust, zondagrust en geluidsoverlast. En de gemeente neemt nu de stelling dat zij geen eigen verantwoordelijkheid wenst te nemen, nu de daadwerkelijke gevolgen merkbaar zijn, en dat zij alleen schriftelijke bezwaarschriften in behandeling nemen ook al is er telefonisch al duidelijk gemaakt dat het zo niet kan en niet zou mogen blijven doorgaan. Tevens gaf de gemeente vorige week aan dat zij de komende dagen gesloten waren en dus ook schriftelijk bezwaar een stukje kastje-muur-verwijzing is.

Tevens heeft de gemeente Bronckhorst aangegeven dat klachten liever niet naar hun gaan, ondanks dat zij de toestemming hebben gegeven, maar dat de Provincie Gelderland daar over zou gaan.

De Provincie Gelderland laat weten dat hun internetverbinding weer defect is, en dat zij daarom even tijd nodig hebben om er in te duiken. Maar dat het zeker niet voor maandag tot ingrijpen van hun kant gaat komen, omdat... ''De burgemeesters toestemming hebben gegeven", en zij daarover eerst in overleg willen gaan.

Prorail management, de opdrachtgever, heeft telefonisch via de afdeling communicatie laten weten dat ook zij inzien dat de burgers niet de dupe van de overlast zouden mogen worden, maar dat de gemeente toestemming heeft gegeven en dat zij de verantwoordelijkheid leggen bij de aannemer Swietelsky Rail Benelux BV die de daadwerkelijke uitvoering doet.

Swietelsky management geeft aan via de projectleidster dat zij het ook spijtig vinden dat mensen door hun werkzaamheden nachten lang op brute wijze uit hun slaap gehouden worden, maar dat zij weer in opdracht van Prorail werken en economisch belang ten alle tijden boven het belang van de burgers gaat, binnen hun organisatiestructuur.

Ook de politie, die eigenlijk verantwoordelijk zou moeten zijn voor de handhaving van de wet en er volgens eigen zeggen is ter bescherming van de burgers, wenst de wet niet te handhaven door in te grijpen en de uitvoerders te dwingen om overdag die overweldigende werkzaamheden uit te voeren, omdat… "De burgemeesters toestemming hebben gegeven".

En zo verwijst iedereen naar elkaar en wil niemand de eigen verantwoordelijkheid nemen om er voor te kiezen om enig respect te hebben voor elkaar en zich te houden aan de wetten die ooit gemaakt zijn om ons juist tegen dat soort destructieve commercieel belangenverstrengelingen te beschermen.

George Bondegard
Ruurloseweg
Vorden


Witte goud bij volgende Gaon Etten

Barchem – Het voorjaar staat gelijk aan asperges. Met dit overheerlijke 'witte goud' weten de koks van Gaon wel raad. Zij hebben een heerlijk menu bedacht waarin deze vol met vitamine B gevulde groente is verwerkt.

Vrijdag 12 mei is het Achterhoekse pop-up restaurant Gaon te gast bij aspergeteler Asselman te Barchem. De lange tafels met het witte tafellinnen worden op zijn land in het gelid gezet en gezellig gedekt. Uiteraard ontbreekt de voor velen al wel bekende geblokte servet niet. Het ééndaagse restaurant biedt een welkomstdrank met een amuse, een verrassend drie-gangen aspergemenu, inclusief Achterhoekse wijnen, bieren en sappen voor 59 euro per persoon. Daarnaast is er altijd entertainment dat past bij de locatie. Na de koffie krijgt elke gast een 'metnemtoete' met allerlei verrassingen mee naar huis. Een avond uit eten bij Gaon is gegarandeerd een ongedwongen en gezellige avond uit met lekker eten en leuke gesprekken! Wees net als Gaon vrijdag 12 mei de gast bij aspergeteler in Asselman. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is een plek te reserveren via de website. Nadere informatie krijgt u per mail toegestuurd.


www. gaon.nl