Hetty en Wim van der Kolk-Eggink voor het ouderlijk huis van Hetty in Linde. Foto: PR.
Hetty en Wim van der Kolk-Eggink voor het ouderlijk huis van Hetty in Linde. Foto: PR. Foto:

Oud-Vordense Hetty van der Kolk-
Eggink brengt familiekroniek uit

'Uit het leven van een Achterhoekse in Drenthe'

VORDEN – Haar leven begon op het kleine boerderijtje De Haar die ooit in de de Vordense woonwijk De Boonk stond. Na het overlijden van haar vader verhuisde ze naar boerderij De Boomgaard aan de Lieferinkweg in buurtschap Linde. Daarna naar Hattem en verder naar de plekken waar ze samen met haar man Wim en hun drie zonen woonde. Nu wonen Hetty en Wim in het Drentse Emmen opnieuw in een klein boerderijtje. En dat doet Hetty van der Kolk-Eggink (73) denken aan De Haar, De Boomgaard en de Boskamp, de bakermat van de Egginks. Zo is de cirkel weer rond. Ze legde al haar ervaringen uit haar jeugd vast in een prachtig 142 pagina's tellend familiekroniek met als titel 'Uit het leven van een Achterhoekse in Drenthe'.

Door Jan Hendriksen

Hetty van der Kolk-Eggink verloor door al die jaren nooit het contact met haar Vordense roots en volgde intensief het wel en wee van haar familie in het heden en verleden, dichtbij en heel ver weg. De kroniek is een optelsom van haar blog, haar online activiteiten en haar schilderkunst, zoals dat op de omslag van de kroniek bijzonder mooi tot zijn recht komt.

Het is vooral een stukje Vordense geschiedenis van en over de families Eggink en Bijenhof. Het geeft bovendien een prachtig tijdsbeeld weer van het Vordense leven in de twintigste eeuw. Het zijn belevenissen van Hetty's ouders, grootouders, haar ooms en tantes en de belevenissen uit haar jeugd zelf. "Vooral ontmoetingen en de tijd met ons eigen gezin. Dankzij de vele familieverhalen is er veel om door te geven. Het geeft de sfeer weer uit mijn jeugd op het platteland van de Achterhoek. Wellicht is er ook herkenning", aldus Hetty.

Waarom dit document? Hetty van der Kolk-Eggink: "Iedereen heeft toch een levensverhaal? Tja… de één fietst graag, één ander reist de wereld rond. Of schildert. Ook dat vind ik allemaal leuk om te doen. Daarnaast vertel ik graag, als oud onderwijzeres aan de kinderen op school, mijn eigen jongens en later de buurkinderen. Ik ontdekte dat ik het ook leuk vond om herinneringen en gedachten op papier te zetten, nu dan op de computer. Heb ik dan zo'n ander levensverhaal dan een ander? Dat durf ik niet te beweren maar wel een bijzondere."

Gebeurtenissen
Toen Hetty van haar oom Jan Eggink opa's dagboekje kreeg waarin hij zijn belevenissen beschrijft tijdens zijn reis naar zijn oudste zoon Herman in Amerika in 1932 was ze diep onder de indruk.

Tijdsbeeld van Vordense leven in twintigste eeuw

"Over die eenvoudige kleine boer uit de Achterhoek die er een half jaar op uit trok naar dat verre Amerika. Daarna kreeg ik de autobiografie van oom Herman onder ogen, weliswaar in het Engels, ook zeer de moeite waard. Tenslotte kwam na het overlijden van tante Jantje het dagboekje van ome Jan Eggink boven water dat hij tijdens de bevrijding van Vorden in april 1945 schreef. Intussen had ik al een eigen website waarin ik de dagelijkse gebeurtenissen beschreef én herinneringen. Het idee om er een boek van te maken begon vorm te krijgen."

'Mooi gedaan mam'
De familiekroniek 'Uit het leven van een Achterhoekse in Drenthe' wil de oud-Vordense opdragen aan haar zonen Gerhard, Rick en Mark. "Zij hebben mij samen met mijn man Wim mij aangemoedigd om te doen waar mijn hart ligt, ieder op zijn eigen manier. Mark was het die me stimuleerde om te gaan schrijven, zowel op mijn website als in een boek als deze. Het concept heeft hij net voor zijn overlijden in maart af gezien en zei: 'Mooi gedaan, mam'. En dat deed me veel."

'Uit het leven van een Achterhoekse in Drenthe' is te koop bij de Bruna in Vorden en bij Camping De Boomgaard van de familie Eggink in Vorden en te bestellen via de website www.hettysite.nl. De kroniek kost 23.95 euro.


Nieuwste boek Krijn van der Heijden voorgedragen voor de Hebban debuutthrillerprijs

VORDEN - De nieuwe roman van de Vordense auteur Krijn van der Heijden, 'Niets is belangrijk', is door uitgeverij Ellessy in Arnhem voorgedragen voor de Hebban debuutthrillerprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste thrillerdebuut. In totaal dingen er zestien boeken mee naar de prijs.

'Niets is belangrijk' is de eerste misdaadroman van Van der Heijden. Tot nu toe verschenen er drie psychologische romans van zijn hand. Het verhaal van 'Niets is belangrijk' speelt zich af in en rond Arnhem en biedt een inkijkje in de wereld van de psychotherapie, met een even spannende als onverwachte ontknoping. Het boek is te koop bij boekhandel Bruna aan de Raadhuisstraat in Vorden en verder bij iedere andere (web)boekhandel (ISBN 978-90-8660-331-2).

Krijn van der Heijden. Foto: PR