Heiki Laing samen met de teamleden. Foto: Henk Teerink

Hartelman Motoren aanwezig in Oss en Qatar

HENGELO - In Oss werd 26 maart de eerste Dutch Masters of Motorcross gereden. In de woestijn bij Qatar werd de eerste MotoGP wedstrijd verreden. Zowel in Oss als Qatar was Hartelman Motoren vertegenwoordigd.

Voor het Hartelman JP Xtreme Xperience crossteam komt Heiki Laing uit op een door Hartelman geprepareerde Yamaha in de MX1 klasse. Ruim vijftig rijders waren uitgenodigd om zich te kwalificeren voor de race waaraan er uiteindelijk veertig mogen deelnemen. Heiki zette een prima 23ste tijd op de klokken en stond daarmee in het middenveld.

De start van de eerste manche verliep niet zoals Heiki het graag wilde. Door een foutje van hemzelf kwam hij andersom te staan en belande daardoor achterin het veld. Door zijn flinke inzet kon hij nog een aantal plaatsen goed maken en eindigde als 26ste. Na een aantal aanpassingen aan de Yamaha ging het bij de start van de tweede manche een stuk beter. In ronde 1 kwam hij als 22ste door, maar zakte een aantal plaatsen door een flinke blaar in zijn hand waar hij flink last van had. Heiki toonde karakter en kreeg in de laatste ronde aansluiting met een aantal rijders die hij kon passeren. Het resultaat was een 22ste plaats en daar waren Nick Langwerden van Hartelman Motoren en Jasper Groot Roesink van het JP Xtreme Xperience team tevreden mee. In het dagklassement was dat goed voor een 24ste plek. Niet slecht tussen de grote vedetten die in deze klasse uitkomen. De eerste manche werd gewonnen door de Duitser Max Nagl. Jeffey Herlings de wereldkampioen uit de MX2 won de tweede manche. De uit Zelhem afkomstige Juell Peters uitkomend in de 125cc categorie deed het ook niet onverdienstelijk en reed beide manches uit rond de top 30.

Sam Lowes maakte afgelopen weekend zijn officiële debuut in de MotoGP. De protegé van Torleif Hartelman wist de hectische race in Qatar te finishen in 17de positie. Het was erg wennen voor Lowes met de voor hem nieuwe Aprilia. Geef hem een paar wedstrijden en dan zal hij om de laatste punten meedraaien, is de overtuiging van Hartelman. De wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse rijder Maverick Viñales. Helaas viel de Nederlander Bo Bendsneijder uit door een valpartij veroorzaakt door z'n goede vriend Livio Loi uit België.