Annemarie Hakvoort met haar werk van het Hengelse Zand. Foto: Liesbeth Spaansen
Annemarie Hakvoort met haar werk van het Hengelse Zand. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met kunst4daagse
deelnemers rondom Hengelo 1

BRONCKHORST – De kunst4daagse Bronckhorst wordt dit jaar gehouden van Hemelvaartsdag 25 t/m zondag 28 mei. Voor de elfde keer openen vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de eerste (fiets)route in en rond Hengelo. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

Door Liesbeth Spaansen

De route start en eindigt op het Kerkplein van Hengelo. Vijf deelnemers hebben hun ateliers opengesteld.

Kunstenaarsgroep Achter de
Bleijke (21)

Kunstenaarsgroep Achter de Bleijke exposeert op locatie De Tuinslak aan de Oude Varsselseweg 2 in Hengelo met 'Veldwerk'. Zij werden geïnspireerd door het vlakke land. Er zijn onder meer afbeeldingen op de bodem van waterpartijen en levensgrote insecten te zien.

Annemarie Hakvoort (22)
Annemarie Hakvoort woont aan de Varsselseweg 41a in het oude buurtschap Varssel. De grote schuur naast de voormalige smidse, waar jarenlang het bedrijf 'Metaal Wisselink' zetelde, wordt ingericht als expositieruimte, waar zij haar kleurrijke acryl- en olieverfschilderijen laat zien.
Annemarie is opgegroeid in de Randstad. Ze woonde als kind in Rotterdam en kwam via Leiden en Zoetermeer naar Zutphen, waar ze tien jaar woonde. Een jaar geleden is zij in het buurtschap Varssel komen wonen. "Buitenaf wonen is heerlijk en bijzonder, een ander leven," lacht Annemarie. "Mooie landschappen, rust en ruimte. Dat voel je als buitenstaander toch meer, denk ik. In de Randstad kennen ze alleen populieren en knotwilgen."
Met een schetsboek in de hand gaat Annemarie op pad. "Ik ga ergens zitten en laat het landschap op me inwerken, daarna ga ik steeds weer terug. Ik schilder vanuit mijn herinnering, Met de schetsen kijk ik of het technisch klopt." Een foto gebruikt ze sporadisch. "Alleen ter ondersteuning. Je ziet niet alles en ik merk dat foto's wel alle details pakken. Dat leidt af."
Na eerder in de Randstad en ook in Zutphen te hebben geëxposeerd, doet zij dit jaar voor het eerst mee met de kunst4daagse Bronckhorst. Annemarie heeft expressionistische en tegelijk verstilde landschappen geschilderd van de Achterhoeken van het Hengelse Zand tot en met de IJssel. "Ik werk met olieverf en acryl, in meerdere kleurlagen, maar met de eerste laag geef ik al meteen de sfeer van het landschap weer."

Anne-Marie Seubring (23)
Creahuus Seubring aan de Everhardinkweg 6 in Zelhem is het atelier waar Anne-Marie Seubring een grote verscheidenheid aan creatieve vormen toont: gepimpt porselein, zendoodle tekeningen en producten daarvan, zoals klokken, dienbladen en theedozen, en sieraden.

eddie d (24)
Videokunstenaar eddie d heeft aan de Gompertsdijk 3 zijn atelier. In zijn videogedichten laat d bekende en onbekende 'talking heads' zich ritmisch en muzikaal uiten en de stillevens blijken toch stiekem te bewegen.

Mar en Wim Bovenlander (85)
Atelier 't Keerpunt aan de Tramstraat 9 in Hengelo, de plek waar vroeger de stoomtram keerde, exposeren broer en zus Wim en Mar Bovenlander hun kleurrijke schilderijen. De stijl van Wim is vooral kubistisch en van Mar realistisch.

Alle routes staan op de website en in de brochure die u bij weekblad Contact in week 19 ontvangt.


kunst4daagsebronckhorst.nl