Barthold Arendsen Raedt (l) ontving uit handen van Robert Ellenkamp het eerste boek van ‘Oorlog op De Wiersse’. Foto: PR.
Barthold Arendsen Raedt (l) ontving uit handen van Robert Ellenkamp het eerste boek van ‘Oorlog op De Wiersse’. Foto: PR. Foto:

Eerste boek 'Oorlog op De Wiersse' overhandigd

VORDEN/RUURLO – "Jij hebt de genen van de hoofdpersoon van 'Oorlog op De Wiersse' en je gaf mij het inzicht om hem goed neer te kunnen neerzetten." Met die woorden bedankte Robert Ellenkamp vorige week vrijdag Barthold Arendsen Raedt bij de overhandiging van het eerste boek van 'Oorlog op De Wiersse' in Grand Café het Meestershuis.

Barthold Arendsen Raedt uit Barchem is de kleinzoon van Gerrit Jan Kok: de hoofdpersoon in het boek van Ellenkamp. Een groot deel van de foto's in het boek komen uit zijn privécollectie, maar hij leverde ook aantekeningen van zijn oom die een deel van de familiegeschiedenis had beschreven.

Volgens Robert Ellenkamp is het eindproduct van het schrijven van een boek niet alleen een boek. "De mensen die ik interviewde voelden zich aan de ene kant vereerd om een bijdrage te leveren, maar vonden het ook belangrijk dat het verhaal werd verteld. En het verhaal van De Wiersse kende eigenlijk niemand in zijn totaliteit, zelfs de hoofdpersoon niet." Ellenkamp ontdekte bijvoorbeeld dat de leider van de SS-divisie die in 1944 op De Wiersse en Huize Ruurlo neerstreek, ook in de eenheid zat die verantwoordelijk was voor de dood van de aangenomen zoon van Gerrit Jan Kok. Die sneuvelde bij de gevechten op de Grebbeberg in mei 1940.

Oorlog op De Wiersse beschrijft de belangrijkste gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden op het landgoed. De eigenaren verbleven tijdens de oorlog in Engeland. Pachter Gerrit Jan Kok beheerde het landgoed en hield van de belangrijkste gebeurtenissen, waar hij de verantwoordelijkheid niet voor kon dragen, een dagboek bij. Het dagboek en de correspondentie tussen Kok en eigenaresse Alice Gatacre direct na de bevrijding geven inzicht in de onderlinge relaties tussen de personeelsleden op het landgoed.

Het boek is verkrijgbaar via de website www.omkijkpunt.nl en via de lokale boekhandel in onder andere Vorden en Ruurlo. Op zaterdag 8 april zal Robert Ellenkamp van 13.00 tot 14.00 uur bij boekhandel Bruna in Vorden aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en zijn boek te signeren.


www.omkijkpunt.nl