Leefstijlcafé Vorden informeert over gezonde leefstijl

VORDEN - Een bekende gastvrouw, Arjan Mombarg als tafelheer en Vordense zorgprofessionals die volgens het format van Spijkers met Koppen in gesprek gaan over een gezonde leefstijl. Dat is het Leefstijl café Vorden op 15 maart van 19.30 uur tot 20.30 uur in het Kulturhus. Alle inwoners van Vorden zijn van harte welkom.

De levensverwachting van Nederlandse inwoners wordt steeds hoger. Maar bieden de jaren naarmate je ouder wordt ook kwaliteit? Wanneer de gezondheid gaat opspelen is de kwaliteit van leven daaraan onderhevig. De feiten laten zien dat welvaartziekten toenemen, overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, overspannenheid, burn out en sommige vormen van kanker houden verband met onze leefstijl.

Bewust gezonde gewoontes aanbrengen dragen bij aan de kans op een leven lang gezondheid. Maar hoe doe je dat?
In Vorden zijn veel mogelijkheden om anders te kiezen. Maar wat zijn dan die andere mogelijkheden? Wat is een gezonde leefstijl überhaupt? Wat precies is ondermijnend voor de gezondheid wanneer je veel zit, weinig beweegt, ongezond en te veel eet?

Professionals gezondheidszorg Vorden aan het woord

Wat doet de moderne tijd van beeldschermtechnologie en weinig slaap met onze beleving van stress en ontspanning? Hoe kan het anders? Dergelijke vragen komen aan bod in het Leefstijl café Vorden. Ieder kwartaal is er voor alle inwoners van Vorden een bijeenkomst. Het Leefstijl café wordt georganiseerd door drie inwoners van Vorden die allemaal belangstelling hebben voor gezond leven. Ingrid van der Linden, leefstijlcoach in haar praktijk Ingrid Beweegt!, Annerieke Overvelde, natuurgeneeskundige en Geert Vlogman, volger van de Paleo eetwijze en fervent sporter. Zij hebben dit initiatief genomen in overleg met de gemeente Bronckhorst. Onder de vlag van Lekker Bezig! het project voor Volwassenen op gezond gewicht, wordt dit initiatief vormgegeven.

Het Leefstijl café biedt de mogelijkheid in een informele, ontspannen sfeer samen te komen en informatie te krijgen over wat er speelt op gebied van gezonde leefstijl in Vorden. In een uur durend programma worden door een gastvrouw met behulp van tafelheer Arjan Mombarg gasten geïnterviewd. De eerste ronde zijn dat professionals uit de gezondheidszorg in Vorden. Onder meer huisarts Esther Tanis, fysiotherapeut Hanneke (Jansen vd Berg), wijkverpleegkundige Wilma Draayer (Sensire) en projectmedewerker Ineke Maciag (project Lekker Bezig! van de gemeente Bronckhorst).

Daarna worden actualiteiten besproken rondom het thema bewegen. Hiervoor schuiven Wilco Klein Nengerman en Cycling Team Vorden aan tafel. Zij sporten voor het goede doel. Peter Janssen en Ingrid van der Linden vertellen over hun initiatief om Bewegen in Vorden meer aandacht te geven en ook is er een afscheidsmoment voor badmeester Timme Koster en een introductie van de nieuwe badmeester. Alles omlijst met een stukje muziek en een column van Eva Schuurman.

Er is een vrije inloop voor alle inwoners van Vorden en omgeving met consumptie voor eigen rekening en gezelligheid verzekerd.