Elke derde dinsdag van de maand wordt er in de Soos door de senioren gesjoeld. Foto: PR
Elke derde dinsdag van de maand wordt er in de Soos door de senioren gesjoeld. Foto: PR Foto:

Senioren Vereniging Vorden staat na een jaar als een huis

VORDEN – De verscheidenheid aan activiteiten is groot en variërend. Van de maandelijkse bingomiddag tot een informatieve middag van mede dorpsbewoners die over hun ontwikkelingswerk in Oeganda informeren en van een sjoelmiddag tot de hulp bij het invullen van de belastingformulieren. En dan zijn de maandelijkse fiets- en klootschietmiddagen nog niet genoemd evenals de jaarlijkse busreis en het bezoek aan Museumboerderij Kip in Zutphen dat binnenkort op de activiteitenagenda prijkt.

Door Jan Hendriksen

Senioren Vereniging Vorden (SVV) is een actieve club. Ruim een jaar geleden werd de vereniging opgericht. Voortgekomen uit de plaatselijke afdeling van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). "Omdat we ons in 2015 niet meer konden conformeren aan het landelijke beleid zijn we evenals diverse andere regionale afdelingen uit de landelijke organisatie van de ANBO gestapt en als zelfstandige onafhankelijke seniorenvereniging verder gegaan. En daar hebben we geen spijt van gehad. Verreweg het overgrote deel van onze actieve leden is overgestapt naar de SVV. We hadden de leden tijdens de oprichtingsvergadering, nadat we als bestuur besloten hadden om uit de ANBO te stappen, een uitgebreid en gedegen plan van aandacht voorgelegd om als zelfstandige onafhankelijke vereniging verder te gaan. En dat werd 'massaal gesteund', zo verklaart voorzitter Jan Berenpas (68) van SVV.

"Had de ANBO Vorden 350 leden. Senioren Vereniging Vorden telt ruim 180 leden". Voor die daling heeft secretaris/penningmeester Herman Lensink (67) wel een duidelijke verklaring. "Binnen de ANBO bestond een groot deel van ons ledenbestand uit 'slapende' leden. Binnen de SVV zijn alle huidige ruim 170 leden allemaal actieve leden die periodiek aan de diverse activiteiten deelnemen."

Omvangrijk
En die activiteiten zijn omvangrijk en afwisselend van karakter zo blijkt als we het maandelijkse Maandbulletin van de vereniging samen met voorzitter Berenpas en secretaris Lensink doornemen. Van de maandelijkse bingomiddag op de eerste dinsdag van de maand (met uitzondering van de maanden mei tot en met augustus) tot een fietsmiddag op elke tweede dinsdag van de maand van april tot en met oktober en van de periodieke informatieve middagen tot de wekelijkse klootschietmiddagen bij het Bosrestaurant De Reehorst die elke woensdagmiddag het gehele jaar rond plaatsvinden. Ook wordt er maandelijks van september tot en april op de derde dinsdagmiddag gesjoeld in Het Kulturhus dat de uitvalsbasis voor de SVV vormt.

'Soos'
Kortom een scala aan doe- en informatieve activiteiten waarvoor telkens een goede belangstelling vanuit de leden bestaan. Secretaris Herman Lensink: "En dat geldt ook voor de hulp die de vereniging na een telefonische aanvraag biedt bij het invullen van de belastingformulieren die momenteel plaatsvinden. Ook wordt er door ons ondersteuning gegeven bij de rijbewijskeuringen voor 75 plussers." Het Kulturhus vormt de perfecte locatie voor een groot deel van de activiteiten die in de 'Soos' van Het Kulturhus plaatsvinden. "Een gezellige ruimte en er is een goede samenwerking met beheerder Bouwdewijn Kortboyer", zo verklaart voorzitter Jan Berenpas. Ook heeft SVV jaarlijks contact met Stichting Welzijn Ouderen Vorden over het ouderenbeleid in de gemeente Bronckhorst.

Eerste ledenvergadering
Vrijdag 10 maart vindt de eerste ledenvergadering van de Senioren Vereniging Vorden plaats. Daarin komen de leden bij elkaar om de gang van zaken te bespreken en om terug te blikken op het eerste jaar van de SVV, maar vooral om vooruit te kijken naar de toekomst. En die ziet er goed uit. Secretaris Herman Lensink. "We hebben als bestuur het afgelopen jaar hard gewerkt om de vereniging op poten te zetten en het activiteitenprogramma te organiseren." Tijdens de ledenvergadering kunnen de leden hun oordeel geven! Uiteraard zijn nieuwe leden van harte welkom. Zij kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij de secretaris Herman Lensink.


0575-492068

hermanlensink@hetnet.nl