De Lindenhof is een modern huis voorzien van alle gemakken. Foto: PR
De Lindenhof is een modern huis voorzien van alle gemakken. Foto: PR Foto:

De Lindenhof geselecteerd voor landelijk project

VORDEN – Kleinschalige woonvorm Sensire De Lindenhof gaat bewoners en het dorp Vorden meer met elkaar verbinden. De locatie is geselecteerd als één van de vier kerndeelnemers van het landelijke project 'Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg'. Doel: een radicaal andere benadering van wonen met zorg. Teamverpleegkundige Barbera Jolink: 'We willen zorgen dat bewoners gewoon naar de bakker of de supermarkt in het dorp kunnen. Precies zoals ze vroeger gewend waren.'

In De Lindenhof wonen 22 mensen met dementie. Het is een modern huis, met woonkamers waarin mensen samen kunnen koffiedrinken, eten en tv-kijken. En waar ook persoonlijke spulletjes van de bewoners staan. "Toch merk je nog wel dat De Lindenhof een woonzorglocatie is", zegt teamverpleegkundige Barbera Jolink. "Er zit bijvoorbeeld een codeslot op de deur. Mensen kunnen niet zonder familielid of vrijwilliger naar buiten. We kopen geen brood bij de lokale bakker: dat wordt bezorgd door een groot bedrijf. En alle was gaat naar de wasserij. Die hangt dus niet in de tuin, zoals bij de buren."

Veel bewoners hebben hun hele leven in Vorden of in de omgeving gewoond. Jolink: "Ze zijn gewend om hun eigen dingen in het dorp te doen. Naar de huisarts, de supermarkt, op bezoek bij een bevriende familie. Als mensen naar een woonzorglocatie verhuizen verdwijnt die relatie met het dorp. Dat willen we veranderen. We willen dat De Lindenhof gewoon één van de huizen in het dorp wordt. Het project 'Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg' biedt de kans om dat voor elkaar te krijgen." Het project is opgezet door het ministerie van VWS en het LOC Zeggenschap in zorg. Drie jaar lang mag De Lindenhof experimenteren om te zorgen dat bewoners er meer wonen zoals thuis. Manager wonen met zorg Marleen van der Sijs is blij dat de locatie is geselecteerd als kerndeelnemer. "Dit is een mooie blijk van waardering en een grote kans. We mogen de regels van bijvoorbeeld de inspectie tijdelijk aan de kant schuiven en gewoon kijken wat er nodig is."

Verbonden met Vorden
De komende tijd brainstormen team, bewoners en familieleden over hoe mensen in De Lindenhof prettiger kunnen wonen. Vervolgens gaat het team ook met veel partijen in het dorp in gesprek. Ook partijen waarmee Sensire in het Zorghuus samenwerkt worden betrokken. Barbera Jolink: "Als bewoners aangeven dat ze graag zelfstandig een gebakje willen kopen, misschien kunnen we dan afspraken maken met de bakker? Of kunnen we bijvoorbeeld organiseren dat mensen hun eigen huisarts blijven bezoeken? Dat soort dingen betekenen een veel grotere vrijheid voor onze bewoners én een sterkere verbondenheid met hun omgeving."

Begin februari verrichtte staatssecretaris Van Rijn de officiële aftrap van het project.