Marise den Bakker oogstte met haar zelfgeschreven lied 'Even Stil' veel lof tijdens de finale in muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht. Foto: Lilian van Rooij
Marise den Bakker oogstte met haar zelfgeschreven lied 'Even Stil' veel lof tijdens de finale in muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht. Foto: Lilian van Rooij

Marise op podium Amsterdams Concertgebouw

Nieuwjaars-concert 1 januari 19.00 uur NPO2

BAAK - Marise Den Bakker (16 jaar) is een van de drie prijswinnaars van de jaarlijkse compositiewedstrijd 'Op weg naar het Nieuwjaarsconcert' van het Nationaal Blazers Ensemble (NBE), voor jongeren t/m 18 jaar. Met haar zelfgeschreven lied 'Even Stil' oogstte zij veel lof. Zij mag nu deelnemen aan de Nieuwjaarsconcerten van het NBE in Het Amsterdams Concertgebouw.

Door Liesbeth Spaansen

Marise zag een oproepje van het NBE op Facebook. De opdracht was een lied te schrijven met als thema: 'Lang zullen we ronddraaien, maak een ode aan de planeet aarde, bezing haar in al haar schoonheid en wreedheid'. "Ik vond dit meteen leuk. Meestal zijn het zangwedstrijden, maar nu ging het om het schrijven van tekst en muziek. Mijn lied gaat over dat je juist stil moet staan bij de natuur, maar ook bij de problematiek van vluchtelingen. Kijk om je heen."
In het Theater onder de Molen in Linde zong ze het lied voor publiek, dat erg onder de indruk was. Ze stuurde het filmpje van het optreden in, waarna ze werd uitgenodigd voor het voorrondeconcert in het Wilminktheater in Enschede. Het optreden maakte indruk en ze ging door naar de halve finale. "Ik mocht aan het werk met componist Hans Barkel. Samen met hem heb ik het nummer gearrangeerd voor het orkest. Ik had wel ideeën over hoe het orkest moest klinken. Ik zong de melodietjes, bijvoorbeeld voor de fluit en hij schreef dan de noten op."
Marise was een van de 24 jonge componisten die van 7 t/m 10 december te zien en te horen waren tijdens de vier familieconcerten, de spannende regionale halve finales.


Lees verder op pagina 5

Marise den Bakker tijdens de finale in Utrecht. Foto: Lilian van Rooij