'95 stellingen' van kerkgangers aan de kerkdeur in Steenderen. Foto: PR
'95 stellingen' van kerkgangers aan de kerkdeur in Steenderen. Foto: PR

Interkerkelijke Luther-maaltijd in Steenderen

STEENDEREN - Op vrijdagavond 17 november wordt in Steenderen een gezamenlijke Luther-maaltijd gehouden, georganiseerd door de beide kerken in het dorp. Dit gebeurt in het kader van het internationale Luther-jaar. Met deze kerkhervormer begon 500 jaar geleden de reformatie. Hij hield regelmatig 'Tafel-gesprekken' bij hem thuis.

Deze oecumenische Luther-maaltijd vindt plaats vanaf 18.00 uur in zaal Het Anker aan het marktplein te Steenderen. Het sluit aan bij de gezamenlijke kerkdienst van de RK parochie en de protestantse kerk van 22 oktober.

Als ludieke herinnering aan 'de 95 stellingen' die Maarten Luther aanbracht op de deur van de slotkapel in Wittenberg, konden de kerkgangers daar weergeven hoe zij dachten over de oecumene. Velen gaven op een briefje hun mening en plakten die op de kerkdeur van de Remigiuskerk. Een voorbeeld: 'Samen luisteren, samen zingen, elkaar ontmoeten; dat alles maakt ons, in ons mooie dorp, eensgezind.'
"Op 17 november gaan we met elkaar eten en in gesprek over enkele prikkelende stellingen", zo leggen ds. Fini van Zoelen en Maria Schotman namens de beide kerken uit. "Aan tafel bij Maarten Luther en zijn vrouw Katharina von Bora ging het er destijds levendig aan toe. Luther hield van eten en van praten en er zijn duizenden bladzijden 'tafelpraat' bewaard gebleven."
Tijdens de gezamenlijke maaltijd in Steenderen wordt die traditie voortgezet. Iedereen is van harte welkom. Opgeven is mogelijk via email.


discover.steenderen@gmail.com


Noaberviering Raad van Kerken

HENGELO - De volgende noaberviering in Hengelo staat gepland op zaterdag 18 november. Gezelligheid en ontmoeting zijn belangrijke aspecten bij deze vieringen en daarmee wordt om 19.00 uur dan ook begonnen. Daarna wordt met teksten, symbolen en muziek stilgestaan bij een thema, dit keer 'arm en rijk'.

Een keer per kwartaal is er zo'n noaberviering op de zaterdagavond. Een laagdrempelige en oecumenische viering voor jong en oud, man en vrouw, gelovig en niet-gelovig, samen en alleen: iedereen is welkom voor een moment van ontmoeting en bezinning.

Kernwoorden die terugkeren zijn: delen, leren, vieren en gastvrijheid. Noabers in de viering delen verdriet en vreugde, leren van elkaar door uitwisseling van tradities en gedachten, vieren met gebed, lied of muziek en zijn gastvrij naar elkaar toe.
Armoede en rijkdom, twee woorden waar een hele wereld achter schuil kan gaan. Werelden waarin niet alleen geld en goederen een rol spelen, maar waarin het ook kan gaan om rechtvaardigheid, angst, jaloezie, liefde en geluk of rust en wijsheid. Arm en rijk: Waarin zijn we arm? En waarin zijn we rijk?

Met het nieuwe kerkelijke seizoen is de plaats van samenkomst weer gewisseld. De komende noabervieringen zijn in het kerkje van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap aan de Banninkstraat.