De leden openen de accommodatie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
De leden openen de accommodatie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Basteom-sprookje: 'In een gemeente hier niet zo ver vandaan'

Vervolg van de voorpagina

STEENDEREN - Het sprookje ging over twee voetbalclubs, VV Baakse Boys opgericht 1950 en SV Steenderen opgericht 1918, die niet meer zo lang en gelukkig zouden leven. Zij werden geconfronteerd met minder inwoners en minder vrijwilligers, meer bestuurlijke verantwoordelijkheid, privatisering door de gemeente en meer taken, meer kosten en minder inkomsten.

Feeënhoeden
De teksten over de clubs werden om beurten gelezen door de voorzitter, de secretaris en de burgemeester. Het ging over het ontstaan van Basteom en verhaalde over de vergaderingen, de stemmingen die volgden, het eens worden over de nieuwe naam van de fusieclub, de clubkleuren en het logo. Alles is in orde gekomen: het werd SV Basteom, deze naam werd door de meeste mensen mooi gevonden en de clubkleuren zijn nu licht- en donkerblauw. Het eerste elftal werd dat eerste Basteom-seizoen zelfs kampioen. Fred Monshouwer: "We leven als nieuwe voetbalclub niet in een fantasiewereld. En .. ere wie ere toekomt. Door de gemeente staan we nu op dit punt, maar dankzij de vrijwilligers, sponsoren en lokale ondernemers hebben we dit allemaal wel kunnen realiseren. Daarom verdienen zij onze dankbaarheid. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar onze bouwcommissie, bouwploeg en onderhoudsploeg."

Tot slot was er aandacht voor het project Schoon Belonen, waaraan in Steenderen zes partijen meedoen: Zwembad Burgemeester Kruijffbad, Rijvereniging PSV De Zevensteen, Sporthal Het Hooge Wessel, Tennisclub de Nieuwe Hellewei, Kindcentrum/basisschool De Pannevogel en SV Basteom. Samen zorgen zij ervoor dat de sportvelden, scholen en wijken schoon en zwerfafvalvrij blijven.

Fred Monshouwer besluit: "Als je de magie ziet in sprookjes, kan je de toekomst tegemoet treden. SV Basteom is een prachtige voetbalclub in Bronckhorst waar jong en oud kan voetballen op een generatieproof accommodatie. Een club met karakter, strijd en emotie .. en met Achterhoekse gezelligheid. Daarom leeft SV Basteom nog heel lang en gelukkig! Dank jullie wel."

Tijdens de korte algemene ledenvergadering werden Jeroen Beuseker en Manfred Besselink benoemd tot Leden van Verdienste. Zij kregen een oorkonde en een bos bloemen. Bart van der Geest werd benoemd als bestuurslid.

Petje
Na alle plichtplegingen kwam het clublied, geschreven door Lejanne Winters en gezongen door Fred Monshouwer. Het refrein kon iedereen snel meezingen. Wederom een ander hoofddeksel: een petje. Tussentijds werd het petje omgekeerd tot een rebels petje, maar dat stond de voorzitter wel. Hij zong in ieder geval gewoon verder.

Chapeau Basteomvrijwilligers
Burgemeester Besselink kreeg het woord. Zij was blij verrast door de vele uren die de vrijwilligers hebben doorgebracht tijdens het bouwen van deze accommodatie. Zij had een rondleiding door de nieuwe accommodatie gemaakt met het bestuur. "Dit zijn momenten dat je als burgemeester heel erg blij bent, zeker door de sfeer die hier is. En al het werk van de voorzitter, hij stond zelfs te zingen. Geef hem een groot applaus," vroeg de burgemeester. "Hoe jullie met elkaar de afgelopen jaren van twee verenigingen zo tot elkaar gekomen zijn en zo'n prachtige organisatie hebben neergezet, is gewoon een feestje. Daar wil je bij horen. Heel veel succes."
De burgemeester had de eer de blauwe linten door te knippen onder toezicht oog van de voorzitter, waarna alle leden, eerst de jongste leden, daarna de oudere en andere vrijwilligers, sponsoren en andere belangstellenden over de rode loper door de accommodatie liepen. Zo openden zij het gebouw officieel.

Op het pupillenveld werd een ledenlunch genoten. Daarna kon iedereen deelnemen aan de zeskamp: buikschuifbaan, hindernisbaan, woord en tekenspel, voetballen met tweetallen aan elkaar met elastiek en paaltjedraaien met goalschieten. Alles met elkaar gingen vele teams de strijd aan om de hoogste eer. Team 15 behaalde de meester punten en mochten onder de ballonnenboog aan tafel plaatsnemen, waar een schaal patat uitgestort werd. Het ging op.

Dit was het einde van het officiële deel, maar de terrassen zaten nog wel gezellig vol. En de voorzitter, die keek tevreden toe, zonder hoed.


www.svbasteom.nl

www.achterhoekfoto.nl


'Ik denk dat ik een tijgermug heb gezien'

REGIO - In Nederland houdt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de gaten of er tijgermuggen worden geïmporteerd. De kans dat iemand een tijgermug ziet is erg klein, maar als er een gevonden wordt moeten mensen direct contact opnemen. Niet met de gemeente maar met de NVWA.

Er komen in Nederland ruim twintig muggensoorten voor en het is zeer specialistisch werk om een tijgermug te kunnen onderscheiden van de hier normaal voorkomende muggensoorten.
Wie denkt een tijgermug gezien te hebben, gaat naar de website van de NVWA. Via het formulier 'Melden vondst tijgermug' kunnen vondsten gemeld worden, en een foto meegestuurd. Maak bij voorkeur een foto van een levende mug op een lichte ondergrond.


www.nvwa.nl/muggen

Een tijgermug moet gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Foto: PR
Een tijgermug moet gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Foto: PR