Bert-Jan Westendorp bij het Burg. Kruijffbad in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen
Bert-Jan Westendorp bij het Burg. Kruijffbad in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Bert-Jan met pensioen, maar blijft aan het werk

Zeven vragen aan Bert-Jan Westendorp

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Nog een paar weken en dan neemt Bert-Jan Westendorp afscheid van Sporthal Het Hooge Wessel en het Burg. Kruijffbad in Steenderen. Hij is geboren en getogen in Enschede, woonde lang in Zevenaar en Lichtenvoorde. Sinds hij bij het Burgemeester Kruijffbad werkt, woont hij in Steenderen.

1. Iedereen kent jou van het zwembad. Heb je altijd badmeester willen worden?
"Nee, ik hield van alle sporten en wilde eigenlijk een sportwinkel beginnen." Bert-Jan vertelt over hoe zijn liefde voor de zwemsport is ontstaan. "Mijn vader en moeder hadden een boot, maar ik mocht niet mee naar Friesland omdat ik niet kon zwemmen. Dus ging ik op zwemles in het textielzwembad van Heek, mijn vader werkte in de textiel. Ik deed er zelf drie jaar over voordat ik mijn A-diploma had, dat is al die jaren een groot geheim gebleven. Maar toen vond ik zwemmen zo leuk dat ik alle diploma's haalde en naar een zwemclub ging. Ik heb als jongetje gewaterpolood en aan wedstrijdzwemmen gedaan. In het eindexamenjaar van de middelbare school in Zevenaar behaalde ik mijn diploma zwemonderwijs. Daarna ging ik naar de middelbare detailhandelsschool in Arnhem. Ik stopte na een jaar al, omdat ik een privézwembad in Zevenaar mocht runnen, tot ik in militaire dienst moest. Daar heb ik aan de Nederlands Kampioenschappen zwemmen meegedaan."

2. Heb je altijd in Steenderen zwemles gegeven?
"Ik kon na een dienstplicht van zestien maanden vervroegd uittreden voor een zomerseizoenbaan in een zwembad in Didam. Daar heb ik een paar maanden gewerkt, tot er een baan vrijkwam in Lichtenvoorde bij het Meekenesch Zwembad. Er waren 600 sollicitanten, maar ik mocht komen. Daar werkte ik 19 jaar. Elke maand hadden we zo'n honderd diplomazwemmers." Een oud-collega ging naar Steenderen om de dekens 's morgens en 's avonds op het zwembad te leggen, maar zij kon dit niet aan en ging daarom weg. Zij gaf Bert-Jan een tip, hij nam deze taak toen van haar over. "Dit jaar 1 april was dat 25 jaar geleden."

3. Vroeger kregen de kinderen schoolzwemmen, maar dat werd afgeschaft. Wat vind je daarvan?
"Dat is geen goede ontwikkeling, maar het is financieel voor de stichting niet op te brengen om twee man vast personeel naast het bad neer te zetten. De scholen kunnen dat niet betalen en vrijwillige toezichthouders mogen geen zwemles geven."

4. De gemeente ging de sportaccommodaties afstoten. Dus ook het zwembad en de sporthal. Wat was jouw eerste reactie?
"Ik ging eerst met de Aviko in gesprek of ze het zwembad niet wilden overnemen. Het antwoord was nee, maar ik kreeg wel de toezegging dat ik zoveel restwarmte mocht hebben als ik nodig had voor het sportcomplex. Dorpsbelangenorganisatie Steenders Belang en andere belanghebbenden riepen een stichting in het leven. We hebben twee en een half jaar in de voorbereiding gezeten om de stichting Sport, Cultuur en Educatie (SCE) op te richten." Ook de nieuwe basisschool werd toen daar gerealiseerd, vanwege de restwarmte.

5. De laatste jaren gaf je geen/minder zwemlessen en werd je bedrijfsleider. Was dit een logische stap?
"Na het oprichten van de Stichting SCE werd mij gevraagd of ik bedrijfsleider wilde worden. Ondanks dat ik juist minder wilde gaan werken, accepteerde ik deze functie en ging juist meer werken. Dat heb ik zo'n vier jaar gedaan. Een deel van de uren was vrijwilligerswerk."

6. Vind jij het een goede ontwikkeling dat de samenleving steeds meer leunt op vrijwilligers?
"Het zal moeten, want anders heb je geen zwembad meer. Maar ik vind dat samenlevingsparticipatie aan sommige mensen wel hele hoge eisen stelt. Je moet er voor je kinderen zijn, je gezinsleven doen, je moet werken, je moet er voor je ouders zijn als ze ziek zijn en je moet vrijwilligerswerk doen. Ik vind dat de drempel laatste jaren wel heel hoog gelegd wordt. Als ik kijk dat wij nu 28 vrijwilligers hebben die toezichthouder geworden zijn hier op het zwembad. Die hebben daar een jaar voor geleerd en daarnaast kost dat toch veel geld. Ik heb ontzettend veel respect voor deze vrijwilligers, dat zij dit doen naast hun werk."

7. Heb je ondanks de vele uren die je werkte nog tijd gehad voor hobby's, om straks na jouw afscheid de tijd mee te vullen?
"Ik heb een zeilboot, maar ik kan er maar een keer per jaar heen omdat ik geen tijd heb." Bert-Jan lacht. "Ik ga met mijn eigen bedrijfje, Swim- en SportIntegraal door, dat is management consulting voor zwembaden en sporthallen. Ook wetgeving neem ik mee, veel zwembaden weten niet hoe ze dit rond moeten maken." Daarnaast is Bert-Jan bezig met de ontwikkeling voor een opleiding zwembadmachinist. "Dit Zwemconsult geef ik samen met iemand, die het boek heeft ontwikkeld. Er zijn vijf opleidingsinstituten die deze opleiding geven en alleen wij doen de praktijk erbij. Elk zwembad heeft daar baat bij, want als de meestal oudere zwembadmedewerkers weggaan, nemen zij de kennis mee." De opleiding gaat ervoor zorgen dat de badmeesters en badjuffen kennis krijgen van de techniek.

"Ik wil iedereen, de kinderen en de volwassenen. hartelijk bedanken voor de samenwerking, de steun en het plezier die ik de afgelopen jaren heb mogen ervaren. Ik heb een hele leuke tijd gehad."