Wim en Nanke Siebelink nemen afscheid van hun levenswerk. Foto: PR
Wim en Nanke Siebelink nemen afscheid van hun levenswerk. Foto: PR

Heem- en Siertuin 'Aldenhaeve' is niet meer

ZELHEM - Al voor dat Wim en Nanke Siebelink in 1986 naar havezate 'de Aldenhaeve' verhuisden, wist Nanke dat ze iets wilde met het terrein rondom de boerderij en na het lezen over het leven en het werk van Jac. P. Thijsse werd het haar ook duidelijk hoe de tuin er uit zou moeten komen te zien. Ze wilde dezelfde elementen in haar tuin en zo ontstond vanaf 1992 een kruidenhof, een vlindertuin, een wilde planten tuin, een hoogstamfruitboomgaard, een paddenpoel en een rozebottelveld.

De tuin werd zo mooi, dat ze mensen kon uitnodigen om tijdens open tuindagen mee te genieten van deze oase van rust en plantengroei. In de schuur creëerde ze vervolgens een plek, waar bij slecht weer toch een 'High Tea' met koek et cetera kon worden geschonken. In weer een ander gedeelte van de boerderij werd een ruimte gecreëerd voor het houden van vergaderingen en zo werden steeds meer mensen naar de 'Aldenhaeve' getrokken.

Maar de jaren verstreken en tuinen vragen veel aandacht en noeste arbeid om er goed bij te kunnen liggen. Enkele jaren geleden moesten Wim en Nanke dan ook erkennen dat de tuin hen de baas begon te worden en besluiten om 'het stokje' over te dragen aan een jongere generatie. Dit lukte aanvankelijk niet tot de oudste dochter aangaf, dat ze met haar gezin wel naar de Haitinkweg wilde verhuizen, maar dan zonder openstelling van de tuinen en zonder 'High Tea' en andere horeca-verplichtingen. "Jammer", aldus Nanke, die naast natuurliefhebber ook altijd bezig is om haar liefde voor planten en dieren te doceren aan bezoekers van de tuinen.

Ook de lezers van deze krant werden regelmatig getrakteerd op een artikel over de planten- en dierenwereld. Voordeel voor de gekozen wijze van opvolging is wel dat er voor Wim en Nanke een zogenaamde zorgunit op het terrein geplaatst kan worden waar ze kunnen gaan wonen, zodat ze toch nog kunnen blijven genieten van de rust en de tuinen rondom 'hun' Aldenhaeve.

Afscheid en boedeldag
De tuinen zijn al gesloten en per 1 september gaan Nanke en Wim ook daadwerkelijk de boerderij verlaten. Omdat zo veel Zelhemmers, maar ook Achterhoekers uit de verre omtrek en toeristen in de afgelopen jaren op de 'Aldenhaeve' te gast zijn geweest, nodigen Wim en Nanke iedereen uit om op zaterdag 26 of zondag 27 augustus tussen 11.00 en 17.00 uur naar de Aldenhaeve te komen om afscheid te nemen.
Naast gezellig afscheid nemen, organiseert de familie Siebelink een ouderwetse boedeldag, waarop allerhande spullen, die niet mee kunnen naar de veel kleinere zorgunit, te koop worden aangeboden.


Van 'vechten voor of tegen windmolens', naar 'leven met windmolens'

VORDEN - D66-Bronckhorst organiseert dinsdag 29 augustus een openbare discussieavond over windmolens. De partij zet zich in om de omslag naar duurzame energie mogelijk te maken. In Nederland lijken vooral zonne- en windenergie kansrijk, en energie uit biomassa. De kosten voor opwekking via deze bronnen zijn enorm gedaald, waardoor de omslag ook financieel steeds interessanter wordt.

Op 27 november 2013 ondertekenden acht Achterhoekse gemeenten het 'Akkoord van Groenlo'. Daarin verklaren ze "te streven naar een energieneutrale Achterhoek in 2030 door inzet op grootschalige energiebesparing en productie van hernieuwbare energie". Om deze doelstelling – in 2030 energieneutraal – te halen, is een combinatie van energiebronnen noodzakelijk.

Hoe dit zit, zal tijdens de avond worden toegelicht door Alex de Meijer van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF). Vervolgens zal D66-statenlid Stan Hellegers toelichten wat het provinciale beleid met betrekking tot windmolens is. Daarna krijgen de aanwezigen in een openbare discussie de ruimte om hun stem te laten horen en actief mee te denken, een en ander aan de hand van een aantal stellingen. Bijvoorbeeld: 'Windmolens bieden economische kansen'. Het gesprek zal geleid worden door Paul Valk.

Actief meedenken aan de hand van stellingen

D66-Bronckhorst wil met deze avond de discussie over windenergie in de gemeente starten. Naast oog voor de voordelen van windenergie wil D66 ruime aandacht geven aan de bezwaren die windmolens oproepen. De partij vindt dat plaatsing van windmolens invloed op het landschap heeft en wil in gesprek over deze bezwaren: op welke plaatsen kunnen windmolens wel, en waar juist niet? Hoe wordt ervoor gezorgd dat de lusten (hernieuwbare energie) voor allen in evenwicht komen met de lasten (geluid, zicht) voor omwonenden? Voor D66 is een ruimhartige tegemoetkoming voor omwonenden een uitgangspunt.

Belangstellenden kunnen tijdens de discussieavond binnenlopen vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 1930 uur en wordt omtrent 21.45 uur afgesloten.

De avond wordt gehouden in 'Het Meestershuis' aan de Dorpsstraat 1 te Vorden.


www.bronckhorst.d66.nl

Facebook D66 Bronckhorst