Kaartje met de steenfabrieken in Bronkhorst. Foto: Historische Vereniging Steenderen
Kaartje met de steenfabrieken in Bronkhorst. Foto: Historische Vereniging Steenderen

Steenovens in de uiterwaarden bij Bronkhorst

BRONKHORST - Op en van de vijf informatiepanelen op de dijk Bronkhorst-Olburgen staat de geschiedenis van de steenfabrieken.

Steenfabriek Ketjen/Oldenwaard, circa 1830-?
In de Oldewaard, op ruim 25 hectare links van de Veerweg, stond de steenfabriek van Hermanus Lodewijk Ketjen, koopman uit Zutphen. Hij kocht in 1824 de Heerlijkheid Bronkhorst van Constantijn Johan Wolterbeek, toen Schout bij Nacht, voor 27.000 gulden. In 1828 liet hij het kasteel afbreken.

Steenfabriek Jan Dam, circa 1800-1885
Bij het Veerhuis stond in 1803 al een steenfabriek. De jonge steenfabrikant Jan Dam kocht in 1824 het veerhuis, het verrecht en de steenfabriek met 36 hectare kleigrond. Zoon Frederik Dam neemt het bedrijf later over. In 1886 koopt Hendrik Jan Spitholt de steenfabriek met het Veerhuis en het veerrecht en nog datzelfde jaar worden de steenover en de droogloodsen voor afbraak verkocht.

Tichel Oven
Op de kaart uit 1866 is de steenfabriek van Ketjen alweer afgebroken. De Olde Waard is na de kleiwinning geëgaliseerd en in rechter percelen verdeeld. Deze structuur is nog steeds zichtbaar. De Tichel Over, linksonder op de kaart, is de plek waar veruit de oudste steenoven uit deze omgeving heeft gestaan.
Op een kaart uit 1655 stond daar 'Creijvengers Steenoven'. De plek is nog tot 1933 bewoond geweest. Toen is het 'Tichelwerk' verplaatst naar een hoger gelegen plek.