Toldieks Feest begon met Toneel uut Toldiek. Foto: Liesbeth Spaansen
Toldieks Feest begon met Toneel uut Toldiek. Foto: Liesbeth Spaansen

Toldieks Feest start met zoete inval

TOLDIJK - Het Toldieks Feest begon dit jaar met Toneel uut Toldiek. Twee avonden, dinsdag 4 en donderdag 6 juli genoot het publiek in Zaal Den Bremer van het blijspel over Pension 'De Zoete inval'. Voorzitter Stef Groot Nibbelink en wethouder Arno Spekschoor verwelkomden dinsdag 's avonds een zaal vol publiek. De wethouder opende het Toldieks Feest. Hij zag dat Toldiek een zeer actieve kern is.

Lydia (Sally Tijkken) en Jean-Paul (Martijn Goorden) zijn de trotse eigenaren van pension 'De Zoete Inval' mooi neer. Zij hebben twee mensen in dienst, te weten dienstmeisje Agnes (Katja Franken) en klusjesman Alfonso (Wim te Kamp). Agnes weet de zaak op ludieke wijze recht te houden en doet meer dan van haar verwacht mag worden. Alfonso is een illegaal in Nederland verblijvende Mexicaan, waarbij door zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal hilarische misverstanden ontstaan. De gasten van het pension kunnen op zijn minst buitensporig genoemd worden. Zo zijn er de twee visvrienden Bert (Bernard Schieven) en André (Harald Wiltink). Naast hun onovertroffen liefde voor de hengelsport delen ze de liefde voor bier. Ook logeren er nog twee rijke, excentrieke en vrijgezelle dames, Sylvia de Boer (Jacqueline ten Harkel) en Margarita Volante (Mies Offenberg), die geen mogelijkheid onbenut laten om een man aan de haak te slaan. Tot slot zijn er nog Harry (Henk Huurnink) en Lotte (Truus Buil) Krekel. Harry is oud militair en denkt nog steeds zijn bevelen richting Lotte te kunnen schallen.

Met hulp van souffleur Ria Stapelbroek en toneelmeester Gerry Aalderink maakte regisseur Herman Haan er een mooie voorstelling van. Het gehele toneelstuk bestond uit veel onverwachte en hilarische ontwikkelingen en de spelers zetten deze trefzeker op het podium. Het publiek genoot van een vrolijke start van het Toldieks Feest.


Winst voor Hoogstraat met
'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek'

TOLDIJK – Een bonte kermisoptocht met grote en kleine wagens en loopgroepen ging door de zonnige straten van Toldijk vrijdagavond 7 juli. De wagen van bouwgroep Hoogstraat: 'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek' werd tot winnaar uitgeroepen.

De optocht van het Toldieks Feest kan jaarlijks rekenen op veel publiek, wat geniet van de inzet van de (jeugd)bouwgroepen. De bouwgroepen besteedden veel aandacht aan hun wagens, het theaterspektakel eromheen en bonte kleding. Dit jaar kon het publiek genieten van heel veel hapjes: van hartig tot mierzoet.

Medewerking werd verleend door de Muziekverenigingen Nieuw Leven uit Steenderen en Crescendo Hengelo Gld. met de Vendeliers en bielemannen van de Schutterij Loil-Vooruit uit Loil. De koningsparen van 2016 zaten in de open koets en werden aan het eind van de optocht door de vendeliers gehuldigd met een show bij Den Bremer, maar niet voordat de beide bielemannen van Loil het Toldieks Feest geopend hadden met het doorhakken van de allereerste versperring. Daarna gingen publiek en deelnemers naar de kermis en de zaal waar 'Hayloft' speelde. Zaterdagmiddag werden de prijswinnaars van de optocht bekendgemaakt.

Uitslag grote versierde wagens: 1. Hoogstraat - Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek, 2. Weth. Campermanstraat - Is deze droom te vangen? 3x is scheepsrecht!, 3. PROOST – Houd de optocht draaiende, 4. Lamstraat – Heel Lamstraat bakt, 5. Beekstraat – De Grand Prix van Toldiek, 6. Moezengat – Make Toldiek great again, 7. Vriendengroep Onwijs – Schip, 8. WC-kids – WC-kids slapen nooit.
Uitslag kleine versierde wagens (2 stuks totaal): 1. De 3 biggetjes – Lisanne, Bente en Frederike, 2. De boefjes van Toldijk – Jorik, Mick en Ruben.
Uitslag versierde fietsen/skelters (2 stuks totaal): 1. Candy Girls – Neele, Lynn, Sarah, Naomi, Esmee en Mila, 2. Ruimtevaart Raket – Rubén en Linda.
Uitslag loopgroepen (8 stuks totaal): 1. Wij gaan voor de grootste prei(s)! - Jorn, Jordy, Miranda en Céline, 2. Zorg-robot – Karlijn, 3. Heksenketel – Emma en Stijn, 4. Trouwerij – Marleen, Fabiënne, Carine, Carice en Nienke, 5. Opgeblazen gevoel – Axel, 6. Trekkertrek Toldijk – Lars, 7. Sinterklaas – Elvin, Maril en Lisan, 8. Cookies – Wilco en Anneke.

Donderdag 13 juli vanaf 20.00 uur is de nabespreking van de wagens bij Restaurant Den Bremer, met bekendmaking van de behaalde punten.

De winnende wagen van de Hoogstraat; 'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen