Frans Geurtsen (l.) en Gert Wenneke bij de voormalige zuivelfabriek, één van de elf plekken in Hengelo waar een fototegel komt te liggen. Foto: Luuk Stam
Frans Geurtsen (l.) en Gert Wenneke bij de voormalige zuivelfabriek, één van de elf plekken in Hengelo waar een fototegel komt te liggen. Foto: Luuk Stam

Fototegels vertellen Hengelose geschiedenis

HENGELO - Op elf plekken in het centrum van Hengelo komen binnenkort fototegels te liggen. De tegels zijn met elkaar verbonden door een ruim twee kilometer lange wandelroute.

Door Luuk Stam

De zuivelfabriek, Concordia, het tramstation, de coöperatie, de muziekkoepel. Het zijn allemaal plekken die in de geschiedenis van Hengelo een belangrijke rol hebben gespeeld. In het huidige straatbeeld is daar echter weinig of niets meer van terug te zien. Daar komt binnenkort verandering in met de plaatsing van elf fototegels. Nog voor de zomer zullen de 8 centimeter dikke tegels worden gelegd.
Dat gebeurt op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo. Die vereniging verzamelde foto's en informatie van de verschillende locaties en liet elf unieke fototegels van 50 bij 50 centimeter maken. Op elke tegel staat een historische foto en een stukje bijbehorende geschiedenis. Bij de voormalige zuivelfabriek aan de Zuivelweg komt zo'n tegel te liggen, maar bijvoorbeeld ook in de Spalstraat op de plek waar ooit het tramstation was.

De oorsprong van dit tegelproject ligt in 2014. Toen ontstond het idee eigenlijk per toeval. "We kregen een mail van een architectenbureau over de mogelijkheid om dit soort tegels te laten maken", vertelt Gert Wenneke. "Die mail was gericht aan verenigingen in Twente en moest dus waarschijnlijk niet naar ons, maar naar Hengelo Overijssel. Toch hadden wij hier ook wel ook wel interesse in."

Lees verder op pagina 3