Jan Gosselink:
Jan Gosselink: "Ik was altijd al geboeid door het kerkje op Olburgen." Foto: PR

Een boeiende duik in 700 jaar
kerkgeschiedenis Olburgen

OLBURGEN - Ooit maakte Jan Gosselink, oud-inwoner van Olburgen, terloops een opmerking tegen een bestuurslid van de Historische Vereniging Steenderen. "Eigenlijk zou er iets op papier moeten worden gezet over de Sint Willibrorduskerk op Olburgen." "Nou Jan, wat let je? " was het antwoord. Het uiteindelijke resultaat is een ruim 120 pagina's tellend boek. Fraai vormgegeven, rijk geïllustreerd en vol historische wetenswaardigheden. "Ik heb daarbij dankbaar gebruik gemaakt van het materiaal van Anton Metz met wie ik het boek samen heb gemaakt." Op zondag 7 mei vond in de kerk de presentatie van het boek plaats.

Het uit 1869 stammende kerkje heeft de auteur die in Doorwerth woont altijd al geboeid. "Dat heeft vooral te maken met zijn formaat en indeling. Het is eigenlijk een grote kerk in het klein. Verder heb ik daar natuurlijk ook mijn 'roots' liggen. Mijn betovergrootvaders zijn daar waarschijnlijk gedoopt, gingen er ter kerke, trouwden er en zijn er begraven. En zelf heb ik er ook heel wat uren op mijn knieën doorgebracht tijdens de hoogmis en het lof. Ook als misdienaar."

Beeldenstorm
Eind zestiger jaren van de vorige eeuw werd het kerkje 'aangepast' aan de moderne tijd. Ook in het boek komt deze 'beeldenstorm' aan de orde zoals Gosselink de vernieuwingsdrang noemt. "De heiligenbeelden in de kerk waren oorspronkelijk prachtig beschilderd. Een aantal hebben ze in een loogbad gelegd waardoor ze de huidige houtkleur kregen. Ook het interieur bleef niet ongeschonden. Zo werd onder andere de preekstoel eruit gesloopt evenals de hout gesneden communiebank. Echt zonde." Naast een uitgebreide duik in de historie van de kerk worden in het boek ook vele attributen beschreven. Van kelk tot monstrans en van doopvont tot godslamp. "Persoonlijk vind ik de klokkenstoel in het priesterkoor het mooiste voorwerp. Toen de foto's voor het boek werden bewerkt, zag ik ineens dat het een erg mooi kunstwerk is. Gemaakt door de smid Burgers die naast de kerk woonde. De details zijn werkelijk prachtig. En dan te bedenken dat het smeedwerk is."

Nostalgisch
Bij het spitten in de kerkgeschiedenis stuitte Jan Gosselink op tal van bijzonderheden."Wat me het meest verbaasde, was dat de kerkgeschiedenis op Olburgen zeker 700 jaar teruggaat. Ik had niet verwacht dat in zo'n klein plaatsje al zo lang kerken werden gebouwd. In de 17e eeuw werd er een schuilkerk gebouwd. Je mocht in die tijd niet katholiek zijn. Dus werden er kerken gebouwd die er aan de buitenkant niet als zodanig uitzagen. Op Olburgen leek de schuilkerk meer op een boerderij. Leuk vond ik de handgeschreven briefjes die ik in het archief tegenkwam. Teksten over heel gewone dingen. Zoals de bouwer van de kerk die aan de pastoor vraagt of hij kan zorgen dat er op een bepaalde tijd een kar aan het veer klaarstaat om de arbeiders op te halen zodat ze snel aan het werk kunnen."

Gosselink vervolgt: "Het boek laat bijzondere dingen zien die de parochie heeft. Bovendien geeft het inzicht in de omgeving waarin mensen wonen of gewoond hebben. Voor inwoners en oud-inwoners is het boek een mooi aandenken. Een herinnering aan de vele uren die ze in de kerk hebben doorgebracht."

Het boek kan worden besteld via het e-mailadres van de Historische Vereniging Steenderen, onder vermelding van Boek St. Willibrorduskerk Olburgen.


hvs.1992@hotmail.com