Bevrijding van Hummelo in 1945. Foto: PR
Bevrijding van Hummelo in 1945. Foto: PR

Hummelo in de Tweede Wereldoorlog

HUMMELO - In Dorpshuis de Ruimte in Hummelo houdt op dinsdagavond 2 mei vanaf 20.00 uur amateurhistoricus Karl Lusink uit Drempt, een presentatie over Hummelo en omstreken gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Al meer dan dertig jaar doet Lusink onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in de voormalige Gemeente Hummelo en Keppel. Tijdens de presentatie zal hij een deel van het door hem verzamelde materiaal laten zien. Aan bod komen onder andere de meidagen van 1940, de crash van een Britse Whitley bommenwerper bij boerderij 'de Balen', de bominslag bij boerderij 'de Stokhorst', de beschieting van kasteel Enghuizen en de bevrijding. Het belooft een interessante presentatie te worden met veel feiten en onbekende foto's.
De activiteitencommissie vindt de lezing over de Tweede Wereldoorlog interessant voor jong en oud, fascinerend voor (de wat oudere) kinderen om te horen over de oorlogsjaren en voor iedereen een goed moment voor diepgang en reflectie in het begin van mei.
De spreker, Karl Lusink roept in het bijzonder mensen op die nog informatie of foto's uit deze periode hebben, om naar de presentatie te komen. Om Karl een bijdrage te kunnen geven en een overzicht te hebben van hoeveel mensen de organisatie kan verwachten worden er kaarten verkocht Ć  2 euro per stuk, verkrijgbaar bij de Spar en te reserveren via bestellen@dorpshuishummelo.nl.


www.dorpshuishummelo.nl


Onderduikadres tijdens oorlog

HENGELO - Het werd hoog tijd om de jeugd meer te betrekken bij de Dodenherdenking dan alleen de kranslegging. Dus namen Jaap van Gijssel en Piet Noordijk van de Raad van Kerken Hengelo Gld het initiatief om leerlingen van groep 7 van alle basisscholen in Hengelo, Bekveld en Keijenborg een bezoek te laten brengen aan landhuis Het Kervel. Zo kwamen meer dan 80 scholieren op maandag 10 april te weten dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook dicht bij huis verschrikkelijke dingen zijn gebeurd, maar ook heldendaden werden verricht.

Noordijk en Van Gijssel hadden een interessant programma voor de jongeren samengesteld. Mevr. Jopie Pera van Amnesty International Zelhem vertelde over vrijheid en de Pakistaanse activiste Malala Yousefzai die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Willy Hermans vertelde over het boek 'Adres Kervel-kelder' dat hij over het landhuis heeft geschreven. In de kelder van het landhuis werden een jaar lang 15-20 joden verborgen gehouden door eigenaar Ben de Graaf, waardoor een groot deel van hen de oorlog overleefde. Dat was erg riskant, want op het verbergen van joden stonden strenge straffen. Tijdens een nachtelijke inval werden echter vier onderduikers opgepakt die op dat moment net buiten liepen. Zij kwamen later in een kamp om het leven. Nog steeds komen familieleden van toenmalige onderduikers op bezoek, soms zelfs uit Australiƫ.
Hoogtepunt voor de kinderen was de rondleiding door de huidige eigenaar Jan de Groot. Hij liet de kinderen de plek zien waar de onderduikers een jaar lang verbleven en op welke manier zij via een raam achter een kippenhok het eten kregen van buurman Wim Vink. De enige toegang tot de schuilplaats was een kachel die weg kon draaien, waardoor mensen zich door een gat naar beneden konden laten zakken.

Na afloop kregen alle kinderen een sticker met de fakkel van het bevrijdingsvuur. Al met al was het erg indrukwekkend en leerzaam voor zowel leerlingen als leerkrachten. Iedereen vond het een geslaagd initiatief dat zeker volgend jaar weer op de agenda wordt gezet.

Piet Noordijk deelt de stickers met het bevrijdingsvuur uit. Foto: Willy Hermans