Thom Kroese uit Hengelo op het hoogste podium. Foto: PR
Thom Kroese uit Hengelo op het hoogste podium. Foto: PR

Gouden medaille voor Thom Kroese

HENGELO/MARKELO - Op zaterdag 28 januari vond in Markelo het judo opstaptoernooi plaats, waar deelnemers worden ingedeeld op eigen leeftijd, graduatie en gewichtsklasse. De judoka's van Nippon Judo Achterhoek hebben hier mooie resultaten behaald en gingen trots naar huis met de behaalde medailles.

Er waren vijf goudens medailles voor: Nila Meulman en Kira Essink uit Barchem, Sten Camfferman uit Groenlo, Thom Kroese uit Hengelo en Johny-Lee Meijer uit Zelhem. Zilver was er voor de judoka's: Kemi Meulman uit Barchem, Denischa Hendriks en Boudewijn Jansen uit Zelhem, Isabelle Enklaar en Jaidy van der Horst uit Lochem. De bronzen medailles gingen naar: Merel Postma uit Barchem en Auke Zuidersma uit Eibergen.
Zaterdag 4 februari vond in Osnabrück het internationale judotoernooi Crocodiles Cup plaats voor de leeftijdscategorie -12 en -15 jaar. Met 750 inschrijvingen uit de landen Korea, Rusland, Frankrijk, Luxemburg, Bulgarije, Roemenië, Duitsland en Nederland was dit een zwaar bezet judotoernooi. Nippon Judo Achterhoek was met acht judoka's aanwezig onder begeleiding van coach Ricardo Chirco. In de grote poules moesten er heel veel potten gewonnen worden om bij de top tien te eindigen. Stijn Zenderink uit Ruurlo, Rick Bessels uit Zelhem en Jerre Smeets uit Groenlo wisten knap een zevende plaats te behalen. Luuk van Nieuwland uit Hengelo en Nick Wentink uit Lichtenvoorde wisten het podium met sterk en gevarieerd judo te behalen. Allebei mochten ze de bronzen medaille in ontvangst nemen.
Zaterdag 11 februari zijn de Nederlandse kampioenschappen -21 jaar.


Goud voor Sabine Wolsink op NK-21

ZELHEM/NIJMEGEN - Zaterdag 11 februari hebben de Nederlandse junioren in zestien gewichtsklassen om de Nederlandse titel gestreden. In de Jan Massinkhal in Nijmegen verschenen bijna driehonderd judoka's op de mat voor de Nederlandse kampioenschappen judo -21 jaar. Trainer/coach Tony van den Berg schreef een aantal judoka's van Budosport Shizentai uit Wehl in. Sommige strandden in de voorrondes, maar Sabine Wolsink (-78kg) uit Zelhem wist door te dringen tot de finale.

Achtereenvolgens won ze drie wedstrijden met ippon (vol punt). In de finale nam ze het op tegen Margitte Hein (Judo Topsport Noordoost). Deze wedstrijd won Sabine door met een o-uchi-gari (grote binnenwaartse haak) een waza-ari te scoren. Hierdoor sleepte ze de Nederlandse titel voor junioren binnen.

Het NK -21 was ook het eerste toernooi met de nieuwe judoregels. Voor Sabine leverde dit weinig problemen op: ,"Het was alleen even wennen dat alle scores die geen ippon zijn, met een waza-ari werden beoordeeld en dat er dus geen yuko meer is. "

In oktober won Sabine ook al het brons op het NK Lotto in Almere.


Calijn Achterstraat turnt naar brons

HENGELO - Zondag 5 februari werd de tweede wedstrijd in de vierde divisie van het seizoen geturnd. Alle turnsters lieten zien dat ze de afgelopen weken vooruit zijn gegaan. Evy Fritz, Indy Hoftijzer en Loes van Petersen beten de spits af.

Evy turnde naar een knappe zevende plaats op de balk. Indy turnde op de vloer naar een tiende plaats, dit resulteerde in een twaalfde plaats in het eindklassement. Loes verbeterde zich fors en steeg zes plaatsen ten opzichte van de eerste wedstrijd, dit resulteerde in goede cijfers op sprong, brug en balk.

Calijn Achterstraat turnde naar de eerste plaats op de brug waardoor ze derde in het eindklassement werd. Nade Momberg turnde een strakke oefening op de balk en werd beloond met de eerste plaats. In het eindklassement werd ze vierde. Kayla Tjoonk turnde een super wedstrijd en steeg tien plaatsen. Haar balkoefening met daarin een nieuw B-onderdeel werd gejureerd met de eerste plaats. Ze werd vijfde in het eindklassement. In de laatste wedstrijd van de dag turnden Lisa Klein Bramel en Isa Sessink. Lisa turnde naar een tweede plaats op vloer en werd zesde in het eind klassement. Isa liet haar beste oefening op de vloer zien en klom drie plaatsen in het eindklassement.
De volgende wedstrijd is op 19 maart te Doetinchem. Iedereen succes gewenst.


Calijn Achterstraat behaalde een bronzen medaille. Foto: PR