Emotioneel moment als oud-commissieleden worden gehuldigd. Foto Liesbeth Spaansen
Emotioneel moment als oud-commissieleden worden gehuldigd. Foto Liesbeth Spaansen

In Toldiek zal Gerrit Garritsen altijd in gedachten zijn

TOLDIJK - Zoals gebruikelijk op de eerste zaterdag van februari, werd het Toldieks Midwinterfeest gehouden in Zaal Den Bremer. Door de overdracht van de organisatie van de Stichting naar de Schutterij Proost, was de opzet anders dan de vijftien eerdere edities, maar de sfeer was als vanouds bijzonder gezellig. Meer dan 400 feestgangers, jong en oud, uit Toldijk en omliggende plaatsen vierden het feest mee.

Bij binnenkomst door de grote entree, compleet met verlichte slee en sneeuw, kregen de feestgangers een glaasje glühwein aangeboden om alvast in de juiste stemming te komen. Op het plein stond de mobiele wagen van Vleesboerderij Garritsen voor een lekker broodje klaar.
De zaal was ingericht als feestschuur met lange biertafels en het bier werd gebracht door obers in lederhosen. Dames liepen in Tiroler jurkjes en mutsen met Toll Diek werden te koop aangeboden. De band 'Trane met Tuite´ zorgde voor de juiste luisterliedjes en meezingers. De Proost DJ draaide feestmuziek, piratenhits en eveneens gezellige meezingers. In het café draaide Gerhard Hebben wat rustiger muziek om daarbij te kunnen bijpraten.
Tijn Spekkink nam na de eerste set van de band het woord. "Deze avond is voor Gerrit, daarboven staat zijn accordeon." Hij vroeg en kreeg een groot applaus voor Gerrit. "We missen hem allemaal ontzettend, maar laten we leren van wat hij ons heeft meegegeven: we moeten het met elkaar doen, ga voor de gemeenschap, wees er voor elkaar en zorg dat je draagvlak creëert voor wat je doet'." Hij vertelde dat Gerrit hem een paar weken voor zijn overlijden vroeg of de Schutterij Proost het Toldieks Midwinterfeest wilde overnemen. "En dat hebben we graag gedaan."
August Offenberg vertelde het verhaal dat al vele malen is verteld en elk jaar weer zal worden herhaald: "Het Midwinterfeest is lang geleden ontstaan doordat de accordeon van Gerrit Garritsen gestolen was. De Toldiekse gemeenschap wilde geld inzamelen voor een nieuwe accordeon. Het feest is jarenlang georganiseerd door een klein clubje rondom Gerrit en die mensen willen we graag even in het zonnetje zetten: Stef Hartman, Sandra Loman, Tijn Spekkink en Gerrit Garritsen - postuum vertegenwoordigd door zijn vrouw Christien Garritsen, dochter Stieny, zoon Dinand en schoondochter Annelies. Vanavond niet aanwezig zijn Albert Janssen en Gerard van der Bend, maar ook zij krijgen een present."
Als aandenken kregen zij allen een glazen tegel met inscriptie waarop de accordeon natuurlijk niet ontbreekt. Het was een emotioneel en mooi moment als zij op het podium komen onder luid applaus van het publiek. Met het plaatje 'Olé' van de Moonlight Stars, de band waar Gerrit ooit in speelde, werd dit moment afgesloten en het feest voortgezet.


facebook.com Schutterij-Proost-Toldiek