Zeebloem, een werk van Analies Martin. Foto: PR
Zeebloem, een werk van Analies Martin. Foto: PR

Open atelier- fietsroute ART-Brummen

28 en 29 januari, geopend van 11.00 tot 17.00 uur

BRUMMEN - De stichting ART-Brummen is een samenwerkingsverband van kunstenaars en vormgevers. ART organiseert een open atelierroute in de gemeente Brummen en directe omgeving. Liggend aan de IJsselvallei en de Veluwezoom is het gebied waarin de route zich bevindt van grote landschappelijke waarde.

Kunstliefhebbers kunnen ervoor kiezen om de auto te pakken of te gaan lopen; van kunst naar kunst door een prachtig stukje Nederland. Het merendeel van de deelnemende kunstenaars zullen in de loop van het jaar verschillende gast-exposanten met hun kunstwerken in hun atelier verwelkomen tijdens bovengenoemde weekenden, dit is per seizoen /weekend te vinden op de site: www.art-brummen.nl.

Mieke Diekmann: "Creëren met passie"
In de galerie van Mieke kunnen bezoekers bijna het gehele jaar door genieten van exposities met werken van diverse kunstenaars. Deze keer in een Oosters Thema. Zo zijn er aquarellen in Japanse stijl van Frida Spaink, Kimono-art van Be Birza en stenen beelden van Isabella Schot. Ook is er een mooie collectie sieraden van verschillende kunstenaars.

Natuurlijk is ook het werk van Mieke zelf te bewonderen; schilderen en beeldhouwen zijn voor Mieke een samenspel en ontdekkingstocht naar haar grenzen, zij kan zich daar helemaal in verliezen. Soms een worsteling, maar zij blijft altijd nieuwsgierig naar de volgende stap en blijft zichzelf dan verrassen. Te vinden aan de Eerbeekseweg 13a in Loenen, zie www.arthuus.nl.

Ivonne Drosten: "Het mooiste moment is het moment van beroering"
Het werk van Ivonne is afwisselend en divers te noemen zowel qua onderwerpen en materiaal gebruik. De schilderijen komen vaak tot stand vanuit haar voorliefde voor het realisme dat vooral tot uiting komt bij het onderwerp 'glas'. Gevoel voor details in combinatie met lichtnuances, ontstaan van rust en harmonie.

Door het volgen van de opleiding, Upgrades in Art- Korte hogere beeldende beroepsopleiding in Arnhem, kwam ook de hedendaagse beeldende kunst aan bod. 'De mensheid in zijn totaliteit' als inspiratiebron krijgt dan een bredere en diepere betekenis in haar schilderijen. Gedachtensprongen en emoties wisselen zich hierbij af, gebeurtenissen en emoties zijn dan bijna tastbaar op het doek. De toeschouwer kan hier haar/zijn eigen gedachten hierover te laten gaan. Aan het begin van het werk staat het eindresultaat bij Ivonne nog niet vast; het ontwikkelt zich tijdens het schilderproces.
Ivonne geeft schilderlessen en workshops in haar atelier aan de Molenstraat 8 in Eerbeek,zie ook www.ivonnedrosten.nl.

Piet van Middelaar: "Ik geloof in de kracht van verbeelding"
Verstild staat een variëteit van zijn beelden in de tuin achter zijn atelier als zwijgende wachters. Daar bevindt zich ook een kleine loods waar stenen op hun beurt wachten tot hij hij ze ter hand zal nemen om, zoals hij zegt, 'ze tot spreken te brengen'. Opvallend is dat zijn beelden vaak op verrassende wijze zijn gesokkeld, waarbij soms niet geschroomd is om geroest staal te gebruiken.

De wanden en de vloer in zijn atelier zijn rijkelijk gevuld met kleurrijke, levendige of bijna meditatief stemmende schilderijen. Daartussen hangen of liggen objecten van zink, roestig gereedschap en kleine iele takjes als vogels. Voor Piet is de verbeelding een kostbaar vermogen van de mens en daarmee van onschatbare waarde die hij voortdurend spelenderwijs aftast zowel met zijn handen in het gebied voorbij de taal als soms met zijn pen in zijn gedichten.
Het atelier en de tuin met beelden van Piet liggen aan de Burg.de Wijslaan 22 in Brummen, zie www.pietvanmiddelaar.nl.

Annie Elissen: "De schoonheid van het alledaagse"
Annie's inspiratiebron; 'de schoonheid van het alledaagse', de kippen, koeien, tulpen en mensen. Sinds kort behoren ook de (roof-)vogels tot haar favorieten, soms wordt het een fantasie-combi.

Bezoekers verrassen met haar werk, soms heel kleurrijk, dan juist weer zwart/wit of in één andere kleurstelling. Momenteel werkt zij veelal met acryl niet alleen op doek maar ook op objecten.

Annie geeft schildercursussen en workshops in haar ruime en lichte atelier achter haar woning aan de Zegerijstraat 7a in het oude centrum van Brummen. www.annie.elissen.com.

Joop van Ulden: "Spelen met klei"
De keramische waterornamenten en fonteinen van Joop zijn inmiddels een begrip. Zij zijn sfeerbepalend, een rustpunt. In de tuin met goed gezelschap en een lekker glas wijn. Genieten van het rustgevende kabbelen van water uit een mooie fontein, daar doet hij het voor! Water is leven.

Daarnaast is er een prachtige serie vogelhuisjes ontstaan. Er zijn inmiddels al nestjes in uitgebroed. Het zijn allen handmatige unica's en ze zijn winterhard. Zijn atelier is gevestigd aan de Kerkstraat 6 in het oude centrum van Brummen. www.joopvanulden.nl.

Analies Martin: "Alles is een proces; alles beweegt: alles is aan verandering onderhevig"
Handgevormde keramische objecten. Haar inspiratie is gebaseerd op een spontane inval, een herinnering of alledaags moment. Intuïtief probeert ze in klei uitdrukking te geven aan wat haar beweegt. Ze laat zich graag verrassen. Daarom houdt zij bewust ruimte voor het onverwachte in vrijwel alle fases die voorafgaan aan de totstandkoming van een kunstwerk.
Met behulp van engobes, kleurpigmenten en oxydes bewerkt ze de klei. Het werk wordt afwisselend gestookt in een elektrische- dan wel in een op gas gestookte raku-oven.
Analies woont en werkt aan De Zicht 30 in Brummen, www.analiesmartin.nl.


www.art-brummen.nl