Twintig Haïtiaanse kinderen willen naar de Epoza school. Foto: PR
Twintig Haïtiaanse kinderen willen naar de Epoza school. Foto: PR

Erwtensoepactie voor schoolgeld Haïtiaanse kinderen

STEENDEREN - Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek gaat ook dit jaar weer erwtensoep verkopen. Op 27 januari zijn de vrijwilligers te vinden op de markt in Steenderen en op 28 januari komen ze huis aan huis in Steenderen en de omliggende dorpen.

Dit jaar willen ze de actie houden om een jaar lang het schoolgeld voor twintig Haïtiaanse kinderen uit de sloppenwijken in het noorden van Santo Domingo te kunnen betalen. Daarnaast om een nieuwe computer en printer voor de school Epoza in die wijk te kunnen aanschaffen.

De situatie van deze kinderen is allerbelabberdst, zij kunnen niet naar school omdat ze geen geldige documenten hebben en de ouders niet in staat zijn om het schoolgeld te betalen. Deze kinderen worden aan hun lot overgelaten en hangen de hele dag maar een beetje op straat rond terwijl ze dolgraag naar school willen. Leren lezen, schrijven en rekenen is een basisvoorwaarde om in de huidige maatschappij een bestaan op te bouwen. Eenmaal aangeleerde kennis wordt niemand meer afgenomen!

Als de vrijwilligers aan de deur komen, hopen zij dat veel mensen een bak soep kopen om deze kinderen een kans te geven op een betere toekomst. Zoals elk jaar zal Wilde Ganzen deze actie ondersteunen.

Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek bedankt iedereen alvast met hun hulp.


Boeiende verhalen over de dieren van Burgers Zoo bij Passage Hengelo

HENGELO - Met wat minder gemakkelijke weersomstandigheden hebben de dames van Passage afdeling Hengelo het nieuwe jaar goed ingezet met een redelijk goede opkomst voor een ledenavond. Rita heette iedereen hartelijk welkom en in het bijzonder mevrouw Mariêtte Zonderland uit Leuvenheim. Zij had een dierenartspraktijk in Eerbeek en daarvoor was ze jarenlang èèn van de dierenartsen in Burgers Zoo .

Daar kon ze de mooiste verhalen over vertellen. Sommige dames herinneren zich haar radio-programma nog wel, met een vragenrubriek. Ze vertelde hoe een olifant een vaccinatie in de bil toegediend kreeg: door een luikje op de goede hoogte in de wand. En een giraf die een moeilijk bevalling heeft een verdoving geven, dat is een wetenschap op zich.

Een pinguïn krijgt gauw malaria, een kolibrie die een spalk om z`n pootje moet en wat te denken van leeuwenwelpen die gevaccineerd moeten worden, vanuit een jeep met de deuren open tegen een schuur, dat ging; totdat moederleeuw kwam kijken en de dierenarts en haar assistente met een snoekduik in de jeep sprongen en de deur dichtgooiden. Zij had zelf een met de fles in leven gehouden chimpanseetje als huisdier en nam het ook mee naar de praktijk, totdat het beestje zo graag de aanwezige honden en katten wou omarmen, toen ging het niet meer.
Na zoveel jaren dierentuin ging mevrouw Zonderland zelfstandig een praktijk in Eerbeek starten. Daar ging het om boerderijen met koeien, paarden, honden enzovoort. Op een feestje kreeg ze een oproep voor een koe met een moeilijke bevalling.

Dat zou wel een keizersnee worden en er was waarschijnlijk haast bij, zei de boer. Ze sprong met haar mooie jurk aan en op schoenen met hakken in de jeep en vroeg bij aankomst aan de boer om een stro-touwtje; hees de jurk omhoog, trok haar oude laarzen en verlosjas erover en de keizersnee ging goed, ze kon terug naar het feest.
Na een verkoop van haar bedrijf in Eerbeek aan de dierenartsen praktijk Vorden en een verhuizing naar Leuvenheim, werd ze adviseur/dierenarts verbonden aan Het Fjorden Paard en controle-arts bij paardenraces, waar ze bij die laatste club vaststelde dat de bejegening van de eigenaar naar het paard niet altijd vriendelijk is. Veel prachtige verhalen vertelde zij; ook over een losgebroken pony, die op een naast gelegen voetbalveld meeging doen zodat de tegenpartij vergat te spelen 1-0. Een humoristische avond werd afgesloten met een welgemeend: bedankt en tot ziens.

Dierenarts Mariëtte Zonderland vertelt boeiend over dierentuindieren. Foto: PR