Er is nog ruimte op het A18 Bedrijvenpark. Foto: PR
Er is nog ruimte op het A18 Bedrijvenpark. Foto: PR

Vijftien tot twintig jaar tot laatste hectare verkocht is

DOETINCHEM - Het verhaal over ruzie binnen de Samenwerkingsovereenkomst Bedrijventerreinen West-Achterhoek is nergens op gebaseerd. Wethouder Peter Drenth maakt deel uit van de stuurgroep van dit bestuurlijk orgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Bronckhorst. De verhalen over onenigheid tussen en het niet op één lijn zitten van deze partners verwijst hij naar het rijk der fabelen.

Door Bert Vinkenborg

De samenwerkingsovereenkomst Bedrijventerreinen West-Achterhoek is in 2007 door de vier West-Achterhoekse gemeenten in het leven geroepen om te komen tot een gezamenlijke ontwikkeling van twee grote bedrijventerreinen, het A18 Bedrijvenpark en het toen nog geheten Euregionaal Bedrijventerrein, tegenwoordig DocksNLD. Samen gaat het om een totaal oppervlak van 130 hectare. Direct na de start van deze projecten brak de economische crisis uit waardoor de ambitie van ondernemers om nieuw te bouwen vrijwel tot stilstand kwam. Nu, zo'n acht jaar later, zijn twintig hectare verkocht en is op nog eens dertig hectare optie genomen. Het vrijwel volledig door logistieke bedrijven bezette DocksNLD is zo goed als uitverkocht. De gemeente Montferland kijkt daarom naar uitbreiding van deze strategisch excellente locatie op een knooppunt van auto- en waterwegen pal aan de Duits-Nederlandse grens.

Hoe ziet de toekomst van het A18 Bedrijvenpark en DocksNLD en de samenwerking tussen de partners er uit nu de economie weer aantrekt? Wethouder Peter Drenth: "De stuurgroep bestaat uit één vertegenwoordiger van elke deelnemende gemeente, meestal is dat de wethouder met economische zaken of grondzaken in zijn of haar portefeuille. In mijn geval beide."

Er is geen sprake van aandeelhouderschap in beide projecten. De gemeenten hebben wel een procentueel belang. Respectievelijk 35 procent Doetinchem, 25 procent Montferland, 20 procent Oude IJsselstreek en 20 procent Bronckhorst. Het gaat hierbij om de verdeelsleutel voor de financiering. Bij een negatief, maar ook bij een positief resultaat moeten de partners volgens deze formule bijspringen of met elkaar delen. Om de geruchten over onenigheid de kop in te drukken, stelt Drenth: "Alle besluiten tot nu toe zijn unaniem genomen." Er is geen clausule in de overeenkomst om er uit te stappen. De samenwerkingsovereenkomst eindigt pas als de laatste hectare verkocht is. Dat kan, zoals het er nu uitziet, nog wel 15 tot 20 jaar duren. Drenth: "Voor de financiële boekhouding gaan we er vanuit dat het niet veel harder gaat lopen." Op welke manier manifesteert zich de economische verbetering dan wel? "Er is in Doetinchem ongelooflijk veel beweging op bestaande bedrijventerreinen. De Doetinchemse terreinen liggen er keurig bij. Het rijk heeft daar tien miljoen aan bijgedragen."

Docks NLD begint nu vol te raken en de gemeente Montferland heeft het oog laten vallen op aangrenzende gronden voor een volgend soortgelijk bedrijvenproject. Drenth: "De hele besluitvorming over DocksNLD2 moet nog beginnen en dat duurt nog wel even. Als het gaat over ruimtelijke ordening dan is de provincie een van de partijen die daar over meepraat. In principe wil men geen extra hectares bedrijventerrein, maar als wij als gemeenten het met elkaar eens zijn dan kan het toch snel gaan."
Over de vraag of Doetinchem schade lijdt wanneer bedrijven naar DocksNLD2 trekken in plaats van naar het A18 Bedrijvenpark is de wethouder heel nuchter. "Als een ondernemer iets wil dan houden wij daar rekening mee. Ik hecht er niet aan dat er bedrijventerreinen en hectares liggen maar dat ondernemers zich kunnen vestigen waar dat voor hen het beste is. Een bedrijventerrein is er niet ter meerdere glorie van de gemeente maar voor ondernemers en werkgelegenheid."

Over ruzie tussen de gemeenten wil hij kort zijn. "Gemeenteraden en wethouders hebben hun eigen opvattingen waar je met elkaar over moet kunnen discussiëren. Er zijn wel verschillen maar er is geen ruzie. Aan het eind moeten de raden wel op één lijn zitten. Het gaat om het economisch perspectief van vier gemeenten. Daarvoor hebben wij de stuurgroep."

Wethouder Peter Drenth ontzenuwt het verhaal over ruzie binnen het samenwerkingsverband. Foto: PR