De hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. Foto: Burry van den Brink
De hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. Foto: Burry van den Brink

Slingeland wint patiëntvriendelijkheidsprijs 2016

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis is door ZorgkaartNederland verkozen tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis 2016. Van de vijf genomineerde ziekenhuizen mocht het Slingeland Ziekenhuis uiteindelijk de prijs in ontvangst nemen. Chrit van Ewijk, algemeen directeur van het Slingeland Ziekenhuis, kreeg de prijs uit handen van Gerdi Verbeet, voorzitter Raad van Toezicht Patiëntenfederatie Nederland.

Het Slingeland Ziekenhuis werd geroemd omdat het continu de patiënttevredenheid meet. Ook de manier waarop het ziekenhuis omgaat met de negatieve ervaringen van patiënten werd gewaardeerd door de jury. Een ander pluspunt dat werd genoemd is dat iedere medewerker een ambassadeur is en zich inzet voor een patiëntvriendelijk ziekenhuis.

In 2014 mocht het Slingeland Ziekenhuis zich ook het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis noemen, en in 2015 was zij een van de genomineerden. Onder de genomineerden was ook Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Tijdens een feestelijk gala van ZorgkaartNederland in de Central Studio's in Utrecht werd onder andere het winnende ziekenhuis bekendgemaakt. Er waren ook prijzen voor meest patiëntvriendelijke kliniek, verpleeg-/verzorgingshuis en zorgverlener. Op de website van ZorgkaartNederland zijn alle uitslagen terug te lezen. Om de patiëntvriendelijkheid van de ziekenhuizen te beoordelen werd gebruik gemaakt van de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl. Dit jaar beoordeelt een vakjury ook het dossier dat elke genomineerde moest aanleveren. Hierin verantwoorden zij waarom zij het meest patiëntvriendelijk zijn. Dit telde voor vijftig procent mee in de eindscore. De andere helft werd gevormd door het gemiddelde cijfer op ZorgkaartNederland. Patiënten beoordelen de ziekenhuizen en zorgverleners op ZorgkaartNederland op basis van onder andere de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie.

Fusie
Onlangs werd bekend dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis gaan fuseren. Dit jaar staan beide ziekenhuizen in de top-5 van meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen van Nederland.

De hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. Foto: Burry van den Brink