Samenwerking tussen kunstenaar
Floris Brasser en de Jan Ligthartschool

ZELHEM - Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is in mei gestart met het bijzondere nieuwe kunstproject 'Tussen de Coulissen'. Kunstenaar Floris Brasser heeft naar aanleiding van het historische verhaal over de Maalderij van de familie Boeyink uit de Heidenhoek een land-art kunstwerk gemaakt. Samen met alle kinderen van groep 6 van de Jan Ligthartschool is hij aan de slag gegaan om vanuit het verhaal tot een kunstwerk te komen. De basis, twee open kasten heeft Floris zelfgemaakt, waarna de kinderen zijn gestart om hun ideeën over de molen op papier uit te werken. Hierna begon het echte werk. Zagen en vele gaatjes werden geboord. In de twee open kasten heeft elk kind met een houten plankje zijn eigen interpretatie weergegeven vanuit het historische verhaal. De kasten waren tijdens het proces tijdelijk op het schoolplein geplaatst, nu krijgen de kasten een mooie plek aan de zandwegenroute en het Pieterpad gelegen aan de oude Maalderij van de familie Boeyink. De herplaatsing van de molenkasten zal gebeuren op donderdag 15 december vanaf 13.00 uur in de directe omgeving van de historische Maalderij van de Fam Boeyink, gelegen aan de Boeyinkweg 6 in de Heidenhoek. Hierbij zal ook kunstenaar Floris Brasser en enkele kinderen met leerkracht van de Jan Ligthartschool en de heer en mevrouw Boeyink bij aanwezig zijn.

Project Tussen de Coulissen
Het project Tussen de Coulissen staat voor het beleefbaar maken van het historische Achterhoekse landschap. Men wil jeugd hun natuurlijke naaste omgeving laten ontdekken, dit geïnspireerd op een verhaal van de levende geschiedenis (Oral History) van die bewuste plek en/of omgeving. Het historische verhaal wordt onder begeleiding van een beeldend kunstenaar middels een artistieke kunstuiting 'Land Art' genaamd beleefbaar gemaakt. Het Land-art kunstwerk komt gelegen aan een bestaande knooppunt (fiets)route. Zodat ook het toerisme iets blijvends meekrijgt.

Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact. Ook in de gemeente Oost Gelre, Winterswijk, Berkelland, en de gemeente Montferland ook mooie land-art kunstwerk tot stand gekomen. In gemeente Aalten en Oude IJsselstreek lopen de projecten nog.