Ben Rouwhorst bij zijn verzameling. Foto: Hans Winters
Ben Rouwhorst bij zijn verzameling. Foto: Hans Winters Foto:

Ben Rouwhorst exposeert bij Kerst van Stal

'Mijn verzameling is een weergave van het 'Rijke Roomse' leven'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE- "Het is gewoon leuk dat oma's en opa's met hun kleinkinderen, scholen met leerlingen en andere mensen komen kijken. Het is een stukje cultuurgeschiedenis dat je meegeeft," vertelt Ben Rouwhorst (75) over Kerst van Stal. Voor de derde keer doet hij mee met deze tentoonstelling in de Bonifatiuskerk die van 10 tot en met 26 december gehouden wordt. Dit jaar zijn er niet alleen kerststallen en kerstgroepen van hem te bewonderen, maar ook 350 engelen. De opzet is anders dan voorgaande jaren. De nadruk ligt dit keer op de landen. Zo zijn er stallen uit Afrika, Rusland, Israël, Zuid-Amerika en Duitsland. Het merendeel komt echter uit Nederland. Er zijn grote en kleine stallen en de kleuren verschillen. Ook de materialen zijn uiteenlopend, zoals: hout, gips, steen en klei.

"Ik verzamel al zo'n vijftien jaar alles wat met religie samenhangt: van bidprentjes tot kerkgewaden. Ik heb inmiddels zo'n 250.000 bidprentjes waarvan de oudste van rond 1800 stamt. Mijn kerststallenverzameling telt 300 stuks. Van miniatuur tot levensgroot," zegt Rouwhorst trots over zijn verzameling. Zijn passie legt hij als volgt uit: "De fascinaties voor het geloof heeft er altijd ingezeten. Als kleine jongen droomde ik ervan om als missionaris naar de Eskimo's te gaan. Mijn vader zag dat niet zitten. Ik was de oudste op de boerderij. Hij riep wel eens: 'Als jij pastoor wordt, dan word ik burgemeester!'. Ik heb wel geprobeerd mijn roeping te volgen, maar ben uiteindelijk in het maatschappelijk werk beland. Mijn verzameling is een herinnering, weergave van het 'Rijke Roomse' leven."

Korte broek
Rouwhorst, woonachtig in Ulft, is via via drie jaar geleden benaderd voor deze tentoonstelling. De eerste keer dat hij meedeed was ter ere van het 100-jarig bestaan van de Bonifatiuskerk en lag de nadruk op de zeven sacramenten, tevens toonde hij er wijwatervaatjes en heiligenbeelden. De tweede keer stelde hij zijn kerststallen en -groepen ten toon en nu, naast de stallen en groepen, dus ook engelen. De engelententoonstelling is in samenwerking met Geert Scholten, een oud-studiegenoot van Rouwhorst. Een wel heel bijzondere kerstgroep is een houten Afrikaanse. De drie koningen dragen daar een korte broek. De stal komt uit Gambia en de figuren hebben een Afrikaans uiterlijk. Iemand die op zijn oproep heeft gereageerd die hij een tijdje terug in de krant plaatste, schonk hem deze stal. Hij vroeg in dat artikel om uitbreiding van zijn collectie en kreeg maar liefst vijftien reacties. Waaronder ook een collectie van allerlei miniatuurtjes.

Mens voor de medemens
Voordat Rouwhorst meedeed aan Kerst van Stal heeft hij zes jaar meegedaan aan een tentoonstelling in Ootmarsum. De opbrengst daarvan ging naar Litouwen. Daarnaast exposeert hij met steeds wisselende items uit zijn collectie in het stiltecentrum van het bejaardentehuis in Ulft. "Wees mens voor de medemens. Zolang je op deze aardbodem leeft, probeer dan iets voor andere mensen te betekenen", is de levensfilosofie van Rouwhorst die mooi overeenkomt met de kerstgedachte. Over Kerst van Stal zegt hij: "Ik hoop dat het een succes wordt. Het is anders dan andere jaren met als trekker de engelen. Ook zijn er nieuwe kerstgroepen te zien en te bewonderen."


www.kerstvanstal.nl


Studiekring voor senioren

DOETINCHEM/DOESBURG - Ieder mens is uniek en heeft in zijn leven veel kennis en ervaring opgebouwd. Wie het als 55-plusser leuk vindt om die kennis en ervaring met anderen te delen, graag andere mensen wil ontmoeten en geestelijk actief wil blijven, kan deelnemen aan een studiekring.

Bibliotheek West-Achterhoek wil begin 2017 in de gemeenten Doetinchem en Doesburg een studiekring voor senioren gaan opstarten. Het doel van een studiekring is om op de hoogte te blijven van maatschappelijke ontwikkelingen en eigen meningen en ideeën met anderen te delen. Deelnemers moeten zich niet laten afschrikken door het woord 'studie'. Ook is het niet nodig hoog opgeleid te zijn. Het gaat er om 'wie' men is en niet 'wat' men is. Hoe gaat een studiekring doorgaans te werk? Een groep van tien tot twaalf personen komt met regelmaat bij elkaar om van gedachten te wisselen. De studiekring kan voor iedereen een andere betekenis hebben; een aangename tijdspassering, geestelijk of maatschappelijk actief blijven. Iedereen haalt eruit wat voor hem of haar belangrijk is. Het is geen cursus. De deelnemers kiezen zelf hun onderwerpen. Zo'n onderwerp kan door één of meer leden worden uitgewerkt. Die onderwerpen hebben vaak betrekking op actualiteiten, hobby's of kennis en ervaring, die deelnemers met een ander willen delen.

Bibliotheek West Achterhoek organiseert een informatiebijeenkomst op donderdagochtend 1 december van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek Doetinchem en op vrijdagochtend 9 december van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek Doesburg. Belangstellenden zijn daarbij van harte welkom. Graag aanmelden via de klantenservice van de bibliotheek, telefoon 0314-333445 of via de website www.bibliotheekwestachterhoek.nl.

Meer informatie bij Marianne Luiten.


m.luiten@bibliotheekwestachterhoek.nl