De gedekte tafels in De Schuure van Museum Smedekinck. Foto: Achterhoekfoto/Henk den Brok
De gedekte tafels in De Schuure van Museum Smedekinck. Foto: Achterhoekfoto/Henk den Brok

Mooie afsluiting 5e seizoen Gaon etten

Ook diverse streek- producenten schoven aan

Zelhem – In De Schuure van Museum Smedekinck waren afgelopen vrijdagavond de bekende lange tafels van Gaon gedekt. Ruim 80 gasten genoten van een fantastische avond die in het teken van wild stond.

Aan de lijst van de vele activiteiten die in en rondom Museumboerderij Smedekinck aan de Pluimersdijk plaatsvinden kan Gaon! Etten in de Achterhoek worden toegevoegd. De organisatie van Gaon was tijdens haar zoektocht naar bijzondere locaties voor het Gaonseizoen 2016 op meerdere fronten verrast over dit museum.

Onder andere was ze onder de indruk van de prachtige en veelzijdige collectie oude gebruiksvoorwerpen en de winkel van weleer. Een museum die zeker meer bekendheid verdient. Ook de samenwerking met de vrijwilligers van het museum verliep uiterst prettig.

Doe eens Wild in de Achterhoek
De gasten van de avond werden op de deale ontvangen met een Achterhoeks glas wijn of bier en een pompoensoepje. Firma Irma zorgde voor een sfeervol en intiem optreden. Rond de klok van zeven konden de gasten aan tafel voor het voorgerecht, dat bestond uit reeham, reeworst en reepeper. In vele Achterhoekse restaurants staat er in deze tijd van het jaar wild op het menu, dus ook bij Gaon. Daar hoort dan ook een passende Acterhoekse wijn bij. De Achterhoekse Wijnbouwers hadden Regent (rood) en Moj 's kieken (wit) uitgekozen.

In het menu, samengesteld door Jürgen Korthout en René Klein was zoals gebruikelijk veel aandacht voor ' waor 't etten vandan kump'. Zo had bakkerij Heijerman uit Zelhem voor heerlijk vers brood en speculaas gezorgd.

Streekproducenten
Een aantal streekproducenten hadden van de gelegenheid gebruik gemaakt om zelf aan te schuiven. Dick Garritsen uit Toldijk en Ben Weenink uit Lievelde waren bijvoorbeeld van de partij. Deze laatste zorgde voor een primeur: Bokse bier uit grote literflessen. Deze stonden voor het eerst op tafel. En ook werd er bier gebruikt als ingrediënt voor het voorgerecht met reepeper.

Klein kunst
Tussen de gangen door genoten de gasten van de kleinkunst van Firma Irma en kregen ze uitleg over alle facetten van het museum door Tonnie Klein Lebbink . Na het dessert en de koffie op de deale gingen de bezoekers met een goed gevulde 'metnemtoete weer op huus an'.