Mogelijk vooraanzicht van de megastal aan de Polweg in Wichmond. Foto: Liesbeth Spaansen
Mogelijk vooraanzicht van de megastal aan de Polweg in Wichmond. Foto: Liesbeth Spaansen Foto:

Is Koolen van gedachte veranderd?

Is Koolen van gedachte veranderd?

VORDEN - De gemeente heeft Dutch Dairy Genetics B.V. (DDG), het bedrijf van de internet-miljonair Kees Koolen, een aangepaste vergunning verleend voor het bouwen van een rundveestal aan de Polweg 6 te Wichmond. In de nieuwe aanvraag heeft DDG het jongvee vervangen door melkvee en is er een melkrobot, een melkkoeltank en een mestkelder aan de stal toegevoegd.

"De oorspronkelijke vergunning werd zowel door de Rechtbank Gelderland als de Raad van State geschorst omdat die ten onrechte door de gemeente was verleend", vertelt Jacques Wintermans, woordvoerder van de Buurtgroep Buitengebied Hengelo/Vorden. "De gemeente motiveert het verlenen van de aangepaste vergunning van de heer Koolen 'omdat bij hem nieuwe inzichten zijn ontstaan met betrekking tot het gebruik van de stal na realisering'."

De buurtgroep vindt deze motivering van de gemeente verrassend. "Het nieuwe inzicht zou zijn dat de heer Koolen van gedachten is veranderd. Kennelijk neemt de gemeente voor waar aan dat hij ineens een modale melkveehouder wil worden en afziet van het winnen van embryo's in zijn nieuwe stal aan de Polweg."
Wintermans vindt dit niet waarschijnlijk. "De heer Koolen wil de grootste boer ter wereld worden. Het is naïef te denken dat hij van gedachten is veranderd. Alsof deze succesvolle internationale ondernemer met een geschat vermogen van meer dan honderd miljoen, nu ineens een modale melkveehouder aan de Polweg zou willen worden. Dat klinkt niet erg overtuigend."

De heer Koolen bouwt op dit moment een boerderij in Brazilië waar op termijn een miljoen koeien komen te lopen. De embryo's voor die koeien wil hij winnen aan de Polweg in Wichmond.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal stieren dat hij wil gaan houden. Eén stier op iedere drie tot vier koeien. "Dat riekt naar fokken. Het is evident dat het doel van het bedrijf in Wichmond is om embryo's te leveren aan Brazilië en andere geïnteresseerde landen wereldwijd. Wichmond wordt gewoon een dependance van een multinationale agrarische onderneming. Dit heeft hij ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Over zijn bedoelingen is hij altijd duidelijk geweest. Hij wil een groot fokbedrijf starten aan de Polweg en helemaal geen modale melkveehouderij."

Dit plan past in een patroon. Elk zakelijk initiatief van de heer Koolen wordt gekenmerkt door een strategie om zo snel mogelijk wereldmarktleider te worden. Zijn succesformule is een snelle expansie, ook als hij daarvoor de grenzen van de wet moet opzoeken.
Er is echter een probleem: het stichten van een fokbedrijf aan de Polweg is onwettig, zoals de rechtbank Gelderland en de Raad van State eerder hebben vastgesteld. Het is in strijd met het bestemmingsplan. De Polweg 6 is een extensiveringsgebied en daar mag geen fokbedrijf gevestigd worden. "Het is dus naïef te denken dat de heer Koolen van gedachten is veranderd. Door de nieuwe aanvraag aan te passen, ontfutselt hij de gemeente onder valse voorwendselen een vergunning", denkt Wintermans. "De vraag is of hij daarmee wegkomt."

De Raad van State heeft zich hierover gebogen op donderdag 18 augustus. De buurtgroep vraagt zich af of het de heer Koolen lukt om de Raad van State om de tuin leiden. De uitspraak volgt eind augustus.

De buurtgroep strijdt fel tegen de megastal van de heer Koolen op de Polweg. "Waarom? Het buitengebied waar de heer Koolen de stal wil bouwen ligt in het prachtige kleinschalige coulisselandschap van Delden. Een megastal past in dit landschap net zomin als een IKEA-vestiging", besluit Wintermans namens de buurtgroep. "Bovendien, in de directe omgeving wonen honderd gezinnen, vaak met kleine kinderen. De stal past niet op die plek. Hij is schadelijk voor het landschap en trekt veel te veel verkeer aan. Er zijn voldoende alternatieven elders in Nederland waar de heer Koolen naar hartenlust kan ondernemen. De heer Koolen is een geniale ondernemer maar zijn voornemen om een embryobedrijf te vestigen aan de Polweg 6 in Wichmond is een ongelukkige keuze."

Jacques Wintermans, namens de Buurtgroep Buitengebied Hengelo/Vorden