Startencircuit liefhebber Joey den Besten (65). Foto: Henk Teerink
Startencircuit liefhebber Joey den Besten (65). Foto: Henk Teerink Foto:

Den Besten met PRA op jacht naar tweede IRRC-titel

Regio - Joey den Besten rijdt zijn derde seizoen in het Internationale Road Race Championship (IRRC). De regionale coureur werd in 2014 IRRC Supersport kampioen voor Performance Racing Achterhoek. Dit jaar is Den Besten, net als in 2015, in gevecht met de Tsjech Marek Cerveny voor de titel. In een interview vertelt de 23-jarige Den Besten over zijn ambities en het rijden in het IRRC kampioenschap.

Joey den Besten kwam in 2014 bij Performance Racing Achterhoek en ging rijden met een Yamaha R6 in het IRRC Supersport kampioenschap. Het bleek een gouden greep, want in zijn eerste seizoen in het road race kampioenschap pakte de coureur uit Halle meteen de titel. Vorig jaar moest de 23-jarige de titel laten aan de snelle Tsjech Marek Cerveny en werd hij vice-kampioen. In 2016 zijn Den Besten en Cerveny opnieuw de titelkandidaten. Na drie evenementen in Hengelo GLD, Oss en Chimay staat Den Besten tien punten achter op Cerveny. We vroegen Den Besten hoe terugkijkt op zijn eerste deel van het seizoen: "Ik ben tevreden, want vorig jaar liepen we na de eerste race al achter op Marek (Cerveny), nu zijn de verschillen klein en ligt het kampioenschap nog volledig open." De 23-jarige geeft verder aan dat de verschillen tussen hem en de Tsjech vrij klein zijn. "De Kawasaki van Marek loopt ontzettend hard, daar kunnen wij niet aan tippen. Dat moet ik goed maken door het late remmen en een hogere bochtensnelheid."
Den Besten komt uit voor Performance Racing Achterhoek, het team van Tonny Wassink. Den Besten over hoe de samenwerking tot stand is gekomen: "Ik kende teameigenaar Tonny Wassink al langer en we zijn in 2014 een samenwerking aangegaan. We werden gelijk kampioen, wat een geweldige opsteker was voor het team en voor mezelf. Ik maak zelf de motor klaar en het team regelt alles eromheen. Ik wil zelf graag meehelpen in het team, dat vind ik meer dan gewoon. De familie Wassink doet er al ontzettend veel voor en ik denk dat je op deze manier ook een stukje waardering voor elkaar krijgt."
Het IRRC kampioenschap bestaat uit zes evenementen, op totaal verschillende circuits. "Een heel afwisselend kampioenschap. Er heerste een gezellige en gemoedelijke sfeer rond de evenementen. En daarnaast zijn de coureurs denk ik heel bereikbaar voor het publiek", aldus Den Besten. "Een kampioenschap rijden op stratencircuits is ook totaal iets anders, dan rijden op de permanente circuits. Den Besten geeft aan de afstelling van de motor ook totaal anders moet zijn. Wanneer ik nu op Assen zou komen, zou ik veel te hard remmen voor de bochten en zal ik veel moeite hebben in de vloeiende gedeeltes. Ik denk dat met onze afstelling mijn banden in Assen na een paar ronden op zijn, omdat vooral de vering compleet anders afgesteld is."
Het rijden op een stratencircuits vergt volgens de Yamaha-coureur ook een totaal andere tactiek: "Het is wel belangrijk om op een stratencircuit met je hoofd te rijden en tactisch je race goed op te bouwen. Je hebt wel ervaring nodig, om de randjes op te zoeken op een stratencircuit. Het is een kwestie van je tempo steeds verder opbouwen, zonder te veel risico's te nemen, want dan kan het hele vervelende gevolgen hebben."
Den Besten heeft een teammaat in de vorm van Jochem van den Hoek, die uitkomt in de IRRC Superbike klasse. Van den Hoek reed dit naast het IRRC ook de TT op Ilse Man. Den Besten ziet zo'n avontuur ooit ook nog wel eens zitten: "Als het op mijn pad komt, denk ik wel dat ik het zou doen. Ik zou wel eerst ervaring op willen doen in bijvoorbeeld de North West 200 of de Ulster GP, zoals Jochem dat ook gedaan heeft."

Den Besten vertelde tot slot ook iets over zijn ambities. "We zitten er aan te denken om ooit de overstap te maken naar de Superbike-klasse. Misschien dat we er ook voor kiezen om een jaar zowel in de Supersport als Superbike te rijden, wanneer dat financieel haalbaar is. Dan zou ik dat seizoen als een overgangsjaar kunnen zien waarin ik veel meters kan maken, voordat ik definitief de overstap maak naar de Superbike-klasse."

Afgelopen weekend deden de heren mee aan de 9e en 10e race voor het IRRC kampioenschap in Finland. Zij reden op het circuit van Imatra waar in vroegere jaren Wil Hartog tweemaal een 500cc race wist te winnen voor het wereldkampioenschap 500cc. Den Besten deed dat dunnetjes over en wist een race in de open klasse 600cc winnend af te sluiten. Helaas kwam hij in de 1e race van de IRRC Supersport die op zaterdagmiddag werd verreden ten val. De 2e race op zondag ging beduidend beter en wist hij 2e te worden op minder dan een seconde achterstand op de Tsjech Marek Cerveny. Cerveny wist ook de 1e race te winnen in het land van de duizend meren. Teamgenoot van den Hoek werd 10e en 6e in beide races voor het IRRC superbike kampioenschap. Hij wist een 5e plaats te scoren in de open klasse 1000. Het uit Hengelo Gld afkomstige Performance Racing Achterhoek kon terug kijken op een geslaagd weekend in Finland.


Herstart klaverjasseizoen Kjv De Daele (Overstegen)

Doetinchem - Op donderdag 25 augustus 2016 herstart klaverjasvereniging De Daele (welke inmiddels 40 jaar bestaat) het lopende seizoen klaverjassen. Dat begint om 19.30 uur in het ontmoetingscentrum De Daele aan de Stevinlaan 9 te Doetinchem (Overstegen). Die donderdag begint dan met de individuele competitie. Die individuele competitie (gesplitst in een voorjaars- en najaarscompetitie) wordt gespeeld op drie donderdagen per maand. De eerste donderdag van de maand staat voor de koppelcompetitie. Men hoeft niet aan beide competities mee te doen. De speelwijze is 'Amsterdams' met de mogelijkheid van passen en er worden per avond vier partijen van 16 spellen gespeeld. Belangstellenden worden uitgenodigd eens te komen kijken of (na telefonische aanmelding) een avondje mee te komen kaarten alvorens men besluit lid te worden. Meer informatie, bel of zie de website.


www.kjv.de-daele.nl

06-23278381/0314-324840