't Zunnehöfken bij Museum Smedekinck is startlocatie Open Tuinen weekend. Foto: PR
't Zunnehöfken bij Museum Smedekinck is startlocatie Open Tuinen weekend. Foto: PR Foto:

Rondje tuinen & natuur met startlocatie 't Zunnehöfken

Zelhem – Zondag 28 augustus is kruidentuin 't Zunnehöfken één van de startlocaties voor een 'Rondje tuinen & natuur' tijdens het Open Tuin- en Natuurweekend op zaterdag 27 en zondag 28 augustus in de gemeente Bronckhorst en Hanzestad Doesburg. Er zijn in de kruidentuin dan gratis informatieboekjes en auto- en fietsroutes, die langs de deelnemende tuinen in Zelhem en Halle leiden, verkrijgbaar. Zaterdag zijn deze boekjes en routes van 10.00 tot 15.00 uur bij het TIP aan de Smidsstraat in Zelhem af te halen.

Kruidentuin 't Zunnehöfken (alleen zondag te bezoeken) heeft zo'n 150 verschillende planten. Verder zijn in de tuin een waterput, zonnewijzer en waterornament te vinden. Naast een kruidentuin heeft 't Zunnehöfken ook een siertuin, historische landbouwgewassen, een bongerd met oude fruitrassen en een veldje met verschillende soorten bonen. De gehele tuin is rolstoeltoegankelijk.

De overige deelnemende tuinen in Zelhem en Halle zijn:

- De landschappelijke tuin van Mady Nijenhuis-Han aan de Dennenweg in Zelhem (www.detuinmuze.nl).

- Theetuin Aldenhaeve aan de Haitinkweg in Zelhem (www.aldenhaeve.nl). In de kunstgalerij van de Aldenhaeve is een tentoonstelling met werken van Henri van de Waals te zien,

- Buitengoed 'Heerenheide' aan de Bielemansdijk in Halle met in totaal 1 ha tuin, bestaande uit bloemenborders, een kruidentuin, moestuin, hoogstamboomgaard en natuurgebied met een heideveld, paddenpoel en houtwallen. Bij de 'Heerenheide' worden schilderijen en keramiek van Piet Puthaar tentoongesteld.

- 'De Kruudhof' aan de Lankerseweg in Halle (www.dekruudhof.wixsite.com/dekruudhof)

Alle genoemde tuinen zijn beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur geopend en vrij toegankelijk ('t Zunnehöfken dus alleen op zondag). Er is een gratis routebeschrijving verkrijgbaar. De fietsroute loopt gedeeltelijk over landgoed 't Veld en langs 't Boelekeerlspad.