Savannah tijdens een van de trainingswedstrijden. Foto: Valérie Benaddou
Savannah tijdens een van de trainingswedstrijden. Foto: Valérie Benaddou Foto:

Stof en zweet voor van der Laan zussen

Kimberly staande gehouden om haardos

Halle/Le Chaudron (F)- Zondag 14 augustus werd door het damesquadteam van der Laan een drie uur durende endurancewedstrijd verreden in het Franse Le Chaudron. Een zware baan, hoge temperaturen en veel stof, maar toch een vijftiende plaats in de eindstand en tweede bij de dames. Het was vooral een goede training voor een belangrijke wedstrijd later dit jaar.

Als 23ste starten, dat was niet in het voordeel van de van der Laan zusjes, neem daarbij de niet te lange benen van Savannah die de start moest doen en met een Le Mans start het brede startveld over moest rennen. Dan weet je dat een snelle start er niet in kan zitten, toch wist ze na één ronde als achttiende door te komen en daarna nog twee keer een plekje door te schuiven.

Na een uur verwisselde Savannah haar plek op de quad en ging de oudste van de twee, Kimberly verder. Maar na twintig minuten werd zij staande gehouden, omdat haar haren niet voldoende onder de helm zaten. Haren onder de helm vandaan is namelijk verboden. De Frans-Nederlandse communicatie maakte het vooral niet eenvoudiger om elkaar te begrijpen. Kimberly vervolgde dan ook haar weg en stopte halverwege het rondje om haar haren in de helm te doen. Vervolgens werd ze twee ronden later weer staande gehouden en werd haar haardos gecontroleerd. Hierop moest de helm af en opnieuw op. Al met al een vertraging van meerdere minuten. Voor haar was de maat even vol, boosheid had het gewonnen van de sportieve adrenaline en ze besloot om maar binnen te komen om te wisselen, want doorrijden zou zeker een risico inhouden.
Er moest nog anderhalf uur gereden worden en Savannah nam de eerste 40 minuten voor haar rekening en tot slot reed Kimberly de wedstrijd uit. Een vijftiende plaats was mooi, maar het onnodige oponthoud leverde toch nog de nodige frustratie op.