Via het mooie Bonanza Park op Overstege kwam men bij Kwekerij Lenselink. Foto: PR
Via het mooie Bonanza Park op Overstege kwam men bij Kwekerij Lenselink. Foto: PR Foto:

780 deelnemers Fiets de boer op Zelhem/Halle

Zelhem/Halle - De organisatie van Stichting de Boer Op, met medewerking van de Vrouwen van Nu, kunnen terug zien op twee mooie fietstochten met interessante bedrijven door de omgeving van Zelhem en Halle. Op zaterdag 30 juli gingen 780 deelnemers in Zelhem van start bij eetcafé Bi-j Nolda. Het was mooi fietsweer, ook al viel er af en toe een klein buitje.

Diverse bedrijven hadden weer hun bedrijf open gesteld. De eerste stop was bij 'Beeldig Buiten' aan de Heidenhoekweg 7a in Zelhem, waar door Ria Wiltingh met medewerkers een demonstratie beeldhouwen en stone art werden gegeven en waar men in de tuin diverse objecten kon bekijken. Op het erf van Bob Jansma ook op Heidenhoekweg 7, stond de koffie klaar.

Via mooie binnenwegen kwam men terecht op Bartelstraat 3, Doetinchem op het varkensbedrijf van de familie Bongers. Op deze locatie worden 560 zeugen gehouden. Kledij was hiervoor beschikbaar gesteld, zodat ook de bezoekers een kijkje konden nemen in de stallen.Ook het scannen van de zeugen werd gedemonstreerd en er werd tekst en uitleg gegeven over de varkenshouderij.

Daarna kon men een bezoekje brengen aan het 't Olde Schoolpad met de diverse uitgezaagde objecten. De volgende stop was bij tuin 'De Zumpe', Rekhemseweg 24, Doetinchem. Dit ooit troosteloze stuk weiland is door Ton Peer in korte tijd veranderd in een prachtig aangelegde tuin, met veel bomen, heesters en vaste planten. Via het mooie Bonanza Park op Overstege kwam men bij Kwekerij Lenselink, Broekstraat 6, Doetinchem. In 2400 m2 foliekassen en op 5000 m2 containervelden kweken zij een breed assortiment klimplanten en diverse heesters, magnolia en buxus. Alle planten worden in pot geteeld van 0,5 liter tot 60 liter.

Het laatste bedrijf in deze route was het rundveebedrijf van de familie Nijland, Eeltinkweg 7, Zelhem. Op dit bedrijf worden 125 koeien gemolken. De vaarskalveren vanaf 1 jaar gaan naar een opfokbedrijf en komen een maand voor het afkalven weer terug op dit bedrijf. Alle voorkomende werkzaamheden worden in eigen beheer gedaan. Ook stonden hier diverse kramen opgesteld met allerhande artikelen en oude ambachten, en kon men onder het genot van een hapje, drankje en muziek met een optreden van de linedancers nog even gezellig napraten. Vandaar kon men de tocht hervatten en na 32 km was men weer gearriveerd bij het beginpunt.

Op woensdag 10 augustus gingen 540 fietsers van start bij eterij De Woage in Halle. Deze fietstocht was in de omgeving van Halle. Ook op deze dag viel er af en toe een klein buitje, maar dit deerde de fietsers niet. De eerste stop was bij Mechanisatiebedrijf Wopa, Reindersweg 3, Zieuwent. Dit is een regionaal werkend mechanisatiebedrijf, met o.a. hooibouwwerktuigen, voedermachines, tractoren en tevens een tuin- en parkafdeling. Hier stond ook de koffie klaar.

Daarna kon men al fietsende de kwekerij van de familie Spieker, Ruurloseweg 12, Zieuwent bekijken. Dit is een jong bedrijf met een breed assortiment heesters en coniferen opgekweekt in de volle grond en worden afgeleverd naar diverse groothandelaren in binnen en buitenland. Via een mooie route kwam men bij Maatschap Vruggink, Vellerdijk 1-1a Ruurlo. Dit melkveebedrijf met 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee is een gemeentelijk monument. De stal is voorzien van een 2 x 18 stands swingover melkstal, en is tevens voorzien van een warmte en licht doorlatend dak ook wel lightroof genoemd.

Tot slot kon menhet landbouwbedrijf van de familie Sloetjes, Heisterboomsdijk 9, Halle bezichtigen. Dit bedrijf teelt pootaardappelen, consumptie aardappelen, erwten, bonen en waspeen, zomergraan en snijmais. Alle werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd, behalve het zaaien en oogsten van de groente gewassen. Tevens was er nog een proeverij van bio patat. Op dit bedrijf waren weer diverse kramen opgesteld met diverse informatie stands, allerhande artikelen en oude ambachten en kon men genieten van de zang en muziek van The Hohner Boys uit Gaanderen. Ook was er een kleine barbecue. Vandaar kon men de tocht hervatten en na 34 km was men weer gearriveerd bij de Woage in Halle. Iedereen mee heeft geholpen: heel hartelijk bedankt.

Afbeelding