De Red Devil voldeed zaterdagavond aan de verwachtingen tijdens de 'thuiswedstrijd' in Barchem. Foto: Jan Hendriksen.
De Red Devil voldeed zaterdagavond aan de verwachtingen tijdens de 'thuiswedstrijd' in Barchem. Foto: Jan Hendriksen.

"Thuiswedstrijd brengt voor ons altijd wat extra spanning met zich mee"

BARCHEM/RUURLO – Stoere bonkige mannen die met wijsvingers in hun oren langs de baan staan. Machines die vele duizenden pk's op de baan over brengen. Dikke zwarte rookpluimen die over de duizenden toeschouwers uiteen waaien. Enthousiaste presentatoren en toeschouwers die kennis van zaken hebben. Het spektakel er omheen. En een heus 'winkelplein' met verschillende stands met interessante zaken: van promotieartikelen tot museumstukken en vermaak voor de kinderen in het speciale kinderpark. Kortom het was op deze eerste zaterdag van augustus weer tijd voor de jaarlijkse Tractorpulling Lochem in Barchem.

Door Jan Hendriksen

Onder het motto ''t Geet weer gebeuren' werden de naar schatting kleine zevenduizend bezoekers welkom geheten door de talloze medewerkers en vrijwilligers van Stichting Tractorpulling Lochem. De wedstrijden die voor de 33ste keer aan de voet van de 48 meter hoge Lochemse Berg plaatsvonden staan hoog aangeschreven bij de trekkertrek-liefhebbers. Zelfs internationaal zo blijkt als we ons vanaf de uitgestrekte parkeerlocatie naar de wedstrijdarena begeven. De vele duizenden pk's die de 'tractorpulling machines' op de baan brengen en het spektakel eromheen zorgen steevast voor vele enthousiaste toeschouwers. Alle Nederlandse Truck- en Tractorpulling (NTTO)-klassen die meerijden onder de vlag van de NTTO stonden aan de start op de twee speciaal geprepareerde banen. Vooral bij het invallen van het avondlicht leverde de prestaties van krachtpatsers extra mooie beelden op.
Zo ook van het Red Devil Team Ruurlo onder leiding van de Ruurlo'er Wim Hendriksen (58) die zaterdagavond om 21.30 uur in de Supersport 4.5 ton Topniveau met zijn van origine Massey Ferguson aan de start stond.

Sponsoren
De eerste zaterdag van augustus is voor het Red Devil Team altijd een bijzondere dag. Dan vindt namelijk dé tractorpullingwedstrijd van het jaar voor het team plaats. "Voor ons een heuse thuiswedstrijd. Deze heeft altijd een special tintje. Hier worden de sponsoren onder het genot van een hapje en een drankje uitgenodigd om samen met ons de wedstrijd te komen bekijken. Reden genoeg om die dag ook een goede prestatie neer te zetten. En dat brengt altijd wat extra spanning met zich mee", zo laat pr-man Robert Hendriksen van het team weten als men geduldig op z'n beurt wacht in het rennerskwartier.

Thuiswedstrijd
De Red Devil was er echter helemaal klaar voor en stond er de hele middag al glimmend bij. Robert Hendriksen: "Toch altijd weer mooi hoe vaders en moeders met hun kinderen graag met het 'rode monster' even op de foto willen. We hadden van de organisatie daarom weer een mooie ruime plek gekregen achter de hoofd- en VIP tribune waar we onze gasten mochten ontvangen." Het was dan ook de hele middag en avond al gezellig druk bij de nieuwe trailer van het team. Robert Hendriksen: "Dat is iets wat het team altijd goed doet. Zo kunnen we wat terug doen voor onze sponsoren."

Observeren
Nu de wedstrijd. Die begon voor rijder Wim Hendriksen en zijn team zoals altijd met de keuring van de tractor. Daar was weinig mee aan de hand. Op een paar kilo gewichten na die er af moesten. Robert Hendriksen: "We waren als twaalfde en laatste aan de beurt in onze klasse. Dus was dat voor ons de gelegenheid om goed te observeren hoe de andere teams het gingen doen. Het bleek al snel dat het niet gemakkelijk zou worden. Er werden maar liefst acht full puls gereden. Die gingen allemaal over de 110 meter!"

Full pull
Toen was het de beurt aan Wim Hendriksen om te laten zien wat hij met zijn tractor kon. Hij kreeg de groene vlag en begon met het 'op toeren' van de tractor. Vervolgens kwam hij langzaam maar goed op gang. De Red Devil ging mooi zoals het hoort recht over de baan en kwam ook net over de 110 meter: dus ook een full pull. Met maar liefst negen tractoren ging men de finale rijden. De sleepwagen werd zwaarder afgesteld. De Red Devil kwam in de allesbeslissende trekbeurt wederom goed weg en zette een afstand van 102,94 meter weg. Dat was uiteindelijk goed voor een zesde plaats.

Tevreden
"En daar waren we dik tevreden mee. En mechanisch hebben we ook alles heel gehouden. Een leuk detail is dat we na al die jaren in Lochem voor de eerste keer een full pull hebben gereden en een zesde plaats het hoogst behaalde resultaat is", zo verklaarde Wim Hendriksen na een mooie, lange en vermoeiende dag.


Ambachtendag bij Erve Kots

LIEVELDE - Op donderdag 11 augustus is het Ambachtendag bij Erve Kots. Dan zal het hele museumterrein bemand zijn door vaklieden die hun ambachten uit de vervlogen tijden zullen demonstreren. Bezoekers kunnen beleven hoe er olie werd geslagen in de rosoliemolen, planken werden gezaagd in een oude zagerij, klompen werden gemaakt, geweven werd en hoe metaal werd bewerkt door de smid. Er zullen knipmutsen en Grolse wanten en kaarsen van bijenwas worden gemaakt en er wordt een demonstratie doekrollen gegeven. Kinderen kunnen onder andere touw maken, brood bakken bij een echte ouderwetse bakoven, klompen schilderen en suikerharten versieren. Ook zal er een schoenmaker aanwezig zijn die in het atelier - uitgeleend door Aaltense Musea - demonstraties en workshops geeft over het schalmen van leer. Er zal donderdag ook een ouderwetse, pas opgeknapte, dorsmachine draaien. Naast dit alles er op de Ambachtendag muziek van een harmonicaspeler.


www.ervekots.nl

Vlechten. Foto: Iris Communicatie