Na drie dagen rennen en zwoegen op de 19e plaats. Foto: Fred Geluk
Na drie dagen rennen en zwoegen op de 19e plaats. Foto: Fred Geluk

Jan in 't Touw neemt deel aan Ultra Survivalrun

ZELHEM - Op 8, 9 en 10 juli nam survivalvereniging Jan in 't Touw uit Zelhem deel aan de Ultra Survivalrun 2016. De opdracht aan de 35 deelnemende teams, bestaande uit zeven personen (vijf mannen en twee vrouwen) was, om zich in drie dagen te verplaatsen van Leeuwarden naar Beltrum. Onderweg waren er complete survivalbanen ingericht en de afstand moest hardlopend, mountainbikend, steppend, kanoënd, zwemmend worden afgelegd in tien etappes van drie uur, waaraan telkens vier van de zeven teamleden moesten deelnemen. Het team moest volledig zelfvoorzienend zijn, dus inclusief voertuigen, verzorgers, eten en drinken. Dit unieke evenement werd slechts een keer eerder georganiseerd. In 2007 nam Jan in 't Touw ook deel.

Toen penningmeester Gert-Jan Vliem voorstelde dit jaar weer deel te nemen, waren er in no time voldoende belangstellenden. Na maanden van training werd uiteindelijk het definitieve team samengesteld. "We hebben afgezien, gestreden, zijn tot het uiterste gegaan, maar wat hebben we veel plezier gehad samen met onze verzorgers", aldus één van de teamleden.
Elke etappe was anders en dat maakte het voor de teams extra leuk en uitdagend. Voor elke etappe kreeg de teamcaptain een briefing, waarin kort werd uitgelegd, waaruit de etappe ongeveer zou bestaan. De teams wisten dan of er een fietshelm mee moest. Veel werd niet verteld, want de eigenlijke opdracht was grotendeels een verrassing. Etappes waren veelal een combinatie van een stuk lopen en fietsen en altijd kwamen er netten en touwen aan te pas en soms moest er een boomstam worden meegenomen en/of doorgehakt, of een met water gevulde jerrycan. Wel kregen de teams een routekaart mee om zich goed te kunnen oriënteren. De verzorgers moesten steeds zorgen dat de voertuigen op het eindpunt van die etappe stonden. Bij elke etappe kon je punten verdienen.
Zo werd er dwars door Leeuwarden gerend en gevaren, werden Friesland en Drenthe doorkruist, was er een mooie etappe dwars door Zwolle, moest er in het donker over de Sallandse heuvelrug worden gefietst en kwamen de teams op zondag via Neede in Beltrum aan. De deelnemers vonden het gaaf en genoten, ondanks het competitie-element, van de omgang met de andere teams. Het doel van het team van Jan in 't Touw was om de run uit te lopen, zonder de ambitie om hoog te eindigen. En met een 19e plek in de eindlijst is dat zeker gelukt.

Foto: Fred Geluk