Herman Roozen (l.) signeert het eerste exemplaar voor Evert Janssen (m.). Foto: Liesbeth Spaansen
Herman Roozen (l.) signeert het eerste exemplaar voor Evert Janssen (m.). Foto: Liesbeth Spaansen

Genieten van vertellingen van Herman Roozen

Schrijvers in de Flopbieb

TOLDIJK - Dinsdagavond 31 mei genoten meer dan zestig bezoekers: familieleden, fans en andere belangstellenden, van de enthousiaste vertellingen van striptekenaar Herman Roozen. Het eerste exemplaar van 'Broertje' had hij gereserveerd voor zijn buurjongen Evert Janssen, die verbaasd maar blij het boek aannam.

Alien Maalderink deed het welkomstwoordje namens FlopBieb en Flophouse. Door de aanwezigheid van de familie Roozen leek het een reünie, een onderonsje. "Wat is er mooier om iets te presenteren dan in Flophouse", lachte zij. "We hebben al allerlei CD's gehad, maar nu dus een strip." Tot Herman: "We zijn erg blij dat je er bent, alvast bedankt daarvoor."

Herman Roozen kreeg al direct een warm applaus. "Ik ben hier vanavond vanwege mijn boek 'Broertje', dat speelt zich af in Toldiek toen ik nog een heel klein jongetje was." De auteursfoto op de achterkant van het boek is Herman Roozen toen hij op de kleuterschool zat. Van jongs af aan tekent Herman, gewoon voor zijn plezier. Sinds 12,5 jaar is hij professioneel striptekenaar. "Twee jaar geleden, vlak na Nieuwjaar had ik een goed voornemen: ik ga weer een boek, een strip maken, net als vroeger. Ik begin gewoon vooraan en zie wel wanneer het afgelopen is."

Het werd een verhaal over zijn jeugd en omdat Herman tot hij naar de middelbare school ging altijd Broertje werd genoemd, kreeg het stripboek de titel 'Broertje'. De vele tekeningen werden herkend door de aanwezige Toldiekers. Het eerste exemplaar kreeg buurjongen Evert Janssen overhandigd. "Ik voel me zeer vereerd", laat hij direct weten.

Het signeren van dit boek nam enige tijd in beslag: een tekening voorin het boek met Oost-Indische inkt en omsteekpennetje en ingekleurd met potlood. En toch, hij deed dit ook voor de volgende exemplaren! Eén boek blijft in de bibliotheek om te kunnen worden uitgeleend. Na de pauze was er vooral aandacht voor 'Opa', de strip die Herman maakt voor het weekblad Boerderij.


Schuldhulpmaatje Bronckhorst
wil preventieproject voor jeugd

Bronckhorst - Het aantal jongeren dat in de financiële problemen geraakt neemt onrustbarend toe. Schuldhulpmaatje Bronckhorst heeft het plan opgepakt om een preventieproject te starten voor kinderen in de leeftijdsgroep van 11 t/m 13 jaar.

Doelstelling is de jongeren op financieel gebied te ondersteunen en te versterken om daarmee de zelfredzaamheid te vergroten.
Om jongeren voor te bereiden op de financiële uitdagingen die zij tegen gaan komen, is het belangrijk dat zij leren om te gaan met geld en leren budgetteren.

Uit Nibud-onderzoek blijkt dat mensen die in hun jeugd hebben leren om te gaan met geld, later financieel minder vaak in financiële problemen komen. Om dit preventieproject mogelijk te maken heeft de stichting een bijdrage gevraagd van het Cooperatiefonds van de Rabobank.

Schuldhulpmaatje hoopt dan ook dat de inwoners van Bronckhorst die lid zijn van de Rabobank hun stem gaan uitbrengen op het Preventieproject Jongeren van Schuldhulpmaatje Bronckhorst.