De eerste kandidaten gaan op weg voor het verkeerspraktijkexamen. Foto: Liesbeth Spaansen
De eerste kandidaten gaan op weg voor het verkeerspraktijkexamen. Foto: Liesbeth Spaansen Foto:

Verkeersexamen wordt serieus
aangepakt

STEENDEREN - Maar liefst honderd leerlingen van de basisscholen uit Steenderen en Toldijk van de groepen 7 en 8 deden donderdagochtend 2 juni praktijkverkeersexamen. Ze fietsten daarvoor een route van elf kilometer van Steenderen via Toldijk en Baak terug naar Steenderen.

Het is de eerste keer dat het verkeerspraktijkexamen op deze manier is georganiseerd, met een route van enig niveau. Klaas Leutscher is tevreden over deze middag: "Ik wilde het koppelen aan het feit dat ze of dit jaar of volgend jaar naar Zutphen of Doetinchem moeten fietsen, dus ook een flink rondje."

Het verkeersexamen werd georganiseerd door de beide basisscholen, De Rank uit Toldijk en De Pannevogel uit Steenderen, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Bronckhorst en de Politie. Keiser Verkeerstechniek wilde de matrixborden beschikbaar stellen om het verkeer te informeren.

Vooraf aan de fietstocht werden alle fietsen technisch gecontroleerd door Jeroen en Thijs van Profile Bleumink in Vorden. Op een aantal na waren de fietsen in orde. Op een technisch in orde zijnde fiets, kon de oké-stikker worden geplakt. De deelnemers fietsten per twee weg, steeds vijf minuten na elkaar.

Wim Klein Kranenbarg van Veilig Verkeer Nederland afdeling Bronckhorst hield de tijd bij. Onderweg stonden vele controleurs om de verrichtingen te bekijken en beoordelen. De controleurs waren ouders, maar ook agenten die stage lopen bij de politiepost Doetinchem. Zij letten op het juist hand uitsteken, kijken met oversteken en dergelijke.

Wijkagent Harm Baarslag, eveneens enthousiast over hoe de middag verliep, kon later die dag meedelen dat 99% van de kandidaten is geslaagd. Een prima resultaat.


Foto's staan op
www.achterhoekfoto.nl