Antoon Peppelman, Agnes Jongerius en Foppe Atema tijdens de rondleiding in de bedrijfshallen van Goma. Foto: Liesbeth Spaansen
Antoon Peppelman, Agnes Jongerius en Foppe Atema tijdens de rondleiding in de bedrijfshallen van Goma. Foto: Liesbeth Spaansen

Jongerius enthousiast over Goma

HENGELO - Europarlementariër voor de PvdA Agnes Jongerius kreeg vrijdagmiddag 3 juni een rondleiding door de bedrijfshallen van Goma. Directeur Foppe Atema leidde haar samen met leden van het PvdA ondernemersnetwerk en enkele geïnteresseerde raadsleden rond tijdens dit werkbezoek. Goma in Hengelo is een internationaal georiënteerde toeleverancier, gespecialiseerd in hoogwaardige plaatwerkproducten, zowel halffabricaten als ook complete producten.

Door Liesbeth Spaansen

Het bezoek was op voorstel van Paul Smit, verantwoordelijk voor de verkiezingen van de PvdA in Nederland en woonachtig in de Achterhoek. Hij nodigde in het kader van de Uitvoeringsagenda 2.0 Achterhoek2020: 'Toekomst in de Maak' een PvdA delegatie uit en liet een voorbeeld van 'mooi maakwerk in de Achterhoek' zien: Goma in het Gelderse Hengelo. Op de Uitvoeringsagenda 2.0 Achterhoek2020 staan Werken, Wonen en Bereikbaarheid centraal. De Achterhoek heeft van oudsher veel technische kennis, innovatiekracht en maakindustrie. De Smart Industry, ook wel 'de vierde industriële revolutie' genoemd, heeft als slogan 'Toekomst in de Maak'. Het PvdA gezelschap bestond uit Paul Smit, de in 2014 tot Europarlementariër verkozen Agnes Jongerius met binnen het Europees Parlement werkgelegenheid, sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel in haar portefeuille, communicatieadviseur en persvoorlichter voor de Eurodelegatie Natascha van 't Hooft, raadsfractielid Johanna Bergervoet en wethouder Antoon Peppelman uit de gemeente Bronckhorst en coördinator van het Rode Kafé in Doetinchem René Isselman.
Directeur Atema ontving het gezelschap in een van de vergaderruimten van het kantoor. Met enthousiasme vertelde hij over de geschiedenis van het van oorsprong familiebedrijf, dat in 1962 werd opgericht als Gerrit Oortgiesen Machines en Apparaten, Goma. De eerste tien jaar werd gewerkt in oude kippenschuren, daarna werden stenen hallen opgetrokken. In de loop der jaren kwamen er meer bedrijfsruimten, computers en machines en groeide Goma uit tot een internationaal werkend bedrijf.

Foppe Atema is eveneens voorzitter van Uitvoeringsagenda 2.0 Achterhoek2020 en vertelde enthousiast over het aangeboden Achterhoeks Lentediner op 18 mei in Den Haag. Het gezelschap sprak bij die gelegenheid met 23 Kamerleden over het betrekken van en steun vragen bij vraagstukken in een krimpregio. "We gaan met de bus naar Den Haag en we vertellen wat het probleem is", legt Paul Smit uit. Agnes Jongerius reageert: "Het is leuker om mee te denken met iemand die zelf een creatief idee heeft, dan degene die met een waslijst klachten komt."
Gesteld werd dat het niet strategisch is dat een groot bedrijf als Goma in de Achterhoek staat en toch staat het er. "Wij hebben hier te maken met grote loyaliteit, betrokkenheid en hoge inzet van de medewerkers, waarvan vele in deze regio wonen", benadrukt Atema. "Het bedrijf is betrouwbaar en levert goed werk af." Dit werd tijdens de rondleiding door het bedrijf nog eens enthousiast bevestigd.