Stichting Zonnewater krijgt van de NSGK een cheque overhandigd. Foto: PR
Stichting Zonnewater krijgt van de NSGK een cheque overhandigd. Foto: PR

Zorgbad Zonnewater krijgt feestelijke bijdrage van NSGK

HOOG KEPPEL - Stichting Zonnebad Zonnewater in Hoog-Keppel kreeg maandagmiddag 30 mei feestelijk bezoek. De stichting ontvangt een bijdrage van 15.000 euro van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Die werd, als verrassing, symbolisch overhandigd door regiocoördinator Rie Flach en Anke Ebbers die zich al 10 jaar enthousiast inzet voor de organisatie van de NSGK collecte in Hummelo.

Zorgbad Zonnewater heeft een prachtig plan voor renovatie van het Hessenbad en wil twee nieuwe onderhoudsvriendelijke recreatievoorzieningen, een trampoline en een blote voeten (belevings) pad aanleggen en alle voorzieningen net als in het binnenbad toegankelijk maken voor iedereen. De 2 nieuwe voorzieningen zijn goed geschikt voor mensen met een beperking, zodat ook gezinnen met een gehandicapt kind in het buitenbad van een gezellig dagje uit kunnen genieten.
Met de bijdrage van NSGK kan worden begonnen met de volgende fase van het plan. Ingrid van Onna: "Het is voor ons geweldig om nu daadwerkelijk het buitenbad aan te kunnen passen. NSGK is het goede doel voor kinderen en jongeren met een handicap. De stichting steunt al meer dan 65 jaar ieder jaar honderden projecten op het gebied van spelen, leren, wonen, werken en voorlichten. Met als doel dat kinderen en jongeren met en zonder handicap als vanzelfsprekend samen kunnen leven. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers."

Wilt u in de week van 14-19 november ook helpen collecteren in Hoog-Keppel en omgeving? Meldt u dan aan als collectant via de website.


www.nsgk.nl/vrijwilligers/aanmelden


Nestpaal verplaatst om overlast
tegen te gaan

Vervolg van voorpagina

Hoog Keppel - De beheerder van het landgoed vroeg bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een ontheffing aan voor het ooievaarsnest. "Een rigoureuze maatregel maar we konden niet anders. Inmiddels ervaarden de bewoners al drie jaar overlast." De ontheffing werd verleend en in februari van dit jaar, ruim voor het broedseizoen, werd de nestpaal verwijderd en verplaatst naar een landgoed in Wijnbergen, eveneens langs de Oude IJssel.

"Van ooievaars is bekend dat ze terugkeren naar hun oorspronkelijke nest maar we hadden de stille hoop dat ze zich dan in het bos – verder van de woning - zouden huisvesten", vervolgt De Vries zijn verhaal. Die wens kwam helaas niet uit. Het ooievaarspaar is terug en heeft een nieuw nest gebouwd op de schoorsteen van de boerderij. "De overlast is eigenlijk nog erger dan voorheen omdat hun nest nu nog dichter bij de bewoners is. De uitwerpselen sijpelen langs de ramen en ook de overlast op het parkeerterrein is teruggekeerd", luidt de samenvatting van De Vries.

Beschermde diersoort
Witte Rentmeesters en Makelaars kreeg bij de verplaatsing van de nestpaal veel kritiek over zich heen. "We hebben heel veel ongenuanceerde reacties gehad. Mensen hadden het over 'ooievaartje pesten'. Maar zo ligt het natuurlijk niet. De overlast speelt al geruime tijd. De aanvraag voor een ontheffing van de nestpaal was weloverwogen en bovendien wordt een ontheffing niet zo maar verleend. We zijn overigens blij dat de ooievaar nog geen mensen heeft aangevallen", concludeert De Vries. "Het is een beschermde diersoort, we kunnen nu niets meer doen. We hebben nog overleg gehad met Stichting Staring Advies, een adviesbureau voor natuur en landschap dat een van de kantoorruimtes op het landgoed huurt. Zij geven aan dat het ecologisch gezien een compliment is dat de ooievaar hier is omdat dat betekent dat hij het goed naar zijn zin heeft. Maar daar hebben de bewoners natuurlijk weinig aan. Wij voelen ons verantwoordelijk maar kunnen helaas niets meer doen. Het is zoals het is."

Landgoed 't Mulra is een 140 hectare groot landgoed gelegen aan weerszijden van de Oude lJssel tussen de plaatsen Hoog-Keppel en Laag-Keppel.


www.mulra.nl


Orchideeën bij Grote Beek en Wittebrink

Wittebrink - Natuurorganisatie IVN de Oude IJsselstreek organiseert op zondag 12 juni een wandeling langs de Grote Beek en door Wittebrink. Een uniek en afwisselend natuurgebied. De lage ligging en kwelwater zorgen voor een prachtige vegetatie. Orchideeën bloeien er volop. Allerlei insecten zoals vlinders, hommels en bijen, fladderen er vrolijk rond. Voor vogels is het een paradijsje. De wandeling is onder leiding van gespecialiseerde natuurgidsen en begint om 14.00 uur. Vertrek bij de IVN-vlag nabij Kruisbergseweg 181 in Doetinchem. Informatie: Ina van der Vlist.


van der Vlist 0314-326747

www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek