De live-uitzending met Koorn Pik & de Dorsvlegels komt vanuit café 'de Tol'. Foto: PR
De live-uitzending met Koorn Pik & de Dorsvlegels komt vanuit café 'de Tol'. Foto: PR

Koorn Pik & de Dørsvlegels te gast bij live@ideaal

Wittebrink - Woensdagavond 8 juni staat de band 'Koorn Pik & de Dørsvlegels' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de café 'de Tol' in de Wittebrink wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden geïnterviewd door de presentatoren van het programma.

Boerenrockband Koorn Pik & de Dørsvlegels ziet zichzelf als een regelrechte hommage aan de Achterhoekse boerenrock. Maar dan één met een Brabants tintje, met covers in het origineel Achterhoeks en eigen nummers in het Brabants dialect. Want boeren blijven boeren, waar dan ook. Een gebrek aan een echte Achterhoekse boerenrock tribute band in Brabant was eind 2014 voor vijf West Brabantse muzikanten de grondslag om de formatie 'Koorn Pik & de Dørsvlegels' (KPDV) op te richten als eerbetoon aan de dialect Rock 'n Roll, waarmee de Achterhoekse band Normaal geschiedenis schreef en een belangrijke stempel op de Nederlandse muziekmarkt wist te drukken. Het optreden voor live radio in het 'Normaal-Café', een bedevaartsoord voor elke Normaalfan, is voor de band dan ook de kers op de taart.

Dialecten door elkaar
KPDV covert verschillende bands, die met groot succes het genre vertegenwoordigen met nummers van Normaal, Mooi Wark en Bökkers. De nummers worden in de originele Achterhoekse, Twentse en Sallandse dialecten gezongen. Hiervoor krijgt zanger- drummer Patrick Kustermans tijdens repetities regelmatig 'uitspraakles' van sologitarist Cor Bruntink, die afkomstig is uit het Achterhoekse Dinxperlo, maar al 20 jaar in Brabant woont.

Al vanaf de oprichting is de planning om covers te combineren met eigen werk. Dat dit eigen werk dan in het onvervalst Brabants gezongen wordt, is vanzelfsprekend voor de band. De eerste eigen single, 'Oeveul Koei Edde Gullie' (Hoeveel koeien hebben jullie?) is precies wat de band hiermee bedoelt. Het is een term die in Brabant van oudsher wordt gebruikt om er op een ludieke manier achter te komen of iemand van boerenafkomst is. Drie dagen na uitgave werd de clip van het nummer al ruim 63.000 keer bekeken op social media. Met dit nummer is een begin gemaakt van een eigen repertoire, dat als het aan de band ligt, snel vele opvolgers zal krijgen.

Het grootste compliment wat de band tot dusver kreeg, kwam van een Normaal fan: "als ik mijn ogen dicht doe, hoor ik Normaal en hoor ik Bennie." De lat wordt bij de repetities dan ook enorm hoog gelegd. "Anders ben je het zoveelste bandje wat een nummertje naspeelt", aldus Koorn Pik & de Dørsvlegels.

De band bestaat uit Patrick Kustermans-leadzang en drums, Frans Hereijgers-keyboards en zang (2de stem), Edwin Verhoeven-basgitaar en zang (backing), Cor Bruntink-solo gitaar en zang (backing) en Dick Bolderman-slaggitaar en zang (backing).

Door de leadzang van drummer Patrick heeft de band geen echte frontman. Met zijn 30 jaar ervaring en zijn stem, die qua intonatie en klankkleur de stem van Bennie Jolink benadert, weet Patrick zijn rol uitermate goed in te vullen en het gemis van een frontman wordt meer dan goed gemaakt door bassist Edwin, die door zijn mimiek en expressie het publiek erbij weet te betrekken. Zijn samenspel met de beiden gitaristen zorgt dat het podium leeft en beweegt. Tweede stem wordt ingevuld door toetsenist Frans, wiens stem enorm lijkt op van die van Ferdy Jolij.

Naast muzikale uitwerking heeft de band ook veel tijd gestoken in de juiste styling. De kleding, die op het podium gedragen wordt, past helemaal bij de sfeer en geeft elke muzikant zijn eigen karakter.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen mailen naar Live@Ideaal.org of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.