Het Promoteam van de Giro met Bas van der Goor komt naar Zelhem. Foto:  PR
Het Promoteam van de Giro met Bas van der Goor komt naar Zelhem. Foto: PR Foto:

Festiviteiten rondom Giro d'Italia

Zelhem - Het feest ter gelegenheid van het feit dat één van de grootste wielerspektakels, de Giro d'Italia, op zondag 8 mei door Zelhem komt, begint al op vrijdag 29 april met de start van de eerste Zelhemse DorpsQuiz, die (gedeeltelijk) in het teken van de Giro staat.

Zelhem is in de afgelopen week al een beetje in de sfeer gebracht met de plaatsing van roze fietsen in het dorp. Ook de winkels zijn inmiddels voorzien van een Giro-pakket en er worden nog grote vlaggen langs de te fietsen route geplaatst. Tijdens de viering van Koningsdag worden grote oranje schermen geplaatst op de Markt. De kleur van de schermen zal na Koningsdag veranderen in Giro-roze.

De DorpsQuiz
Inmiddels hebben zich 15 teams aangemeld voor dit evenement. Enkele Zelhemse bedrijven hebben een team samengesteld, maar er zijn ook verenigings-, straat en vriendenteams, die willen meedingen naar de prijzenpot van inmiddels € 900,--. Vrijdagavond 29 april komen de teamcaptains naar zalencentrum 't Witte Paard om daar het Quizboek met honderd vragen in ontvangst te nemen.

Het Quizteam, bestaande uit Mareille en Lisa, Fred, Annet en Steffan, heeft een grote diversiteit aan vragen bedacht, waarbij theoretische kennis, rekenvaardigheid, maar ook sportieve fitheid belangrijk is. De teams hebben tot zondag 8 mei de tijd om het spel te spelen en de antwoorden te vinden. Tussendoor moeten op bepaalde tijdstippen opdrachten ingeleverd worden. Zondag 8 mei vindt de grote finale plaats bij 't Wolfershuus, zaal Susebeek. Na een gezellige brunch, waar u zich nog voor aan kunt melden, wordt eerst gekeken naar de langsrazende wielrenners, waarna de finale wordt gespeeld. Aansluitend is er een gezellig feest ter afsluiting.

Toertocht en Italiaanse motoren

Zaterdag 30 april zijn de bezitters van Italiaanse motorfietsen te zien in het centrum van Zelhem. In samenwerking met de Z.A.M.C. heeft Sandra Witteman van Edelsmederij Witteman vele verenigingen van Italiaanse motormerken als Moto Guzzi, Laverda, Triumph, maar ook historische merken als Aermacchi en Rondini aangeschreven. Van 11.00 tot 12.30 uur staan de motoren op de Markt, waar de rijders worden voorzien van een lunchpakket, koffie en soep. Vanaf 12.30 uur wordt een toertocht (uitgezet door de Z.A.M.C.) van ongeveer 100 km door de mooie Achterhoek gereden. Bezitters van Italiaanse motorfietsen kunnen zich nog tot 28 april opgeven bij Sandra Witteman op sandrawitteman@xs4all.nl. Zaterdag 30 april komt ook het Giro-promotieteam met onder andere Bas van der Goor naar de Markt in Zelhem.

Parcours de Giro
Op verschillende plekken langs het parcours (Hummeloseweg – Rondweg – Ruurloseweg) worden plekken ingericht waar het spektakel van de Giro kan worden bekeken. Als de renners Zelhem weer hebben verlaten bij 'de Stikke Bocht' in het Wolfersveen, is er feest bij 't Wolfershuus en in het centrum van Zelhem. Op de Markt zorgt de Italiaanse multi-instrumentalist Angelo Indaco met het duo 'The Spice Daddies' voor een Italiaanse sfeer. Die sfeer wordt ondersteund met Italiaanse hapjes, drankjes, bier en gezelligheid.

Het Promoteam van de Giro met Bas van der Goor komt naar Zelhem. Foto:  PR