Teamfoto Jan Lighart Zelhem. Foto: PR
Teamfoto Jan Lighart Zelhem. Foto: PR Foto:

Jan Lighthart behaalt 15e plek Madurodam
Basisschool Debattoernooi

ZELHEM - Zaterdag 16 april kwamen de jongste debaters van Nederland in actie op het Madurodam Basisschool Debattoernooi. Na drie spannende debatrondes, is het OBS Jan Lighthart uit Zelhem op de 15e plek geëindigd. De in totaal 250 leerlingen debatteerden over pesten in de klas, leerlingen die computerles geven aan docenten en vluchten voor armoede. Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) van de Gemeente Rotterdam kondigde de finalestelling aan: "Kinderen moeten op school leren om verhalen te vertellen".

Voorzitter van de Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ''Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat.''. Het toernooi wordt al tien jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van Stichting Madurodam Steunfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ministerie van Veiligheid & Justitie, Gemeente Rotterdam, en gastlocatie Wolfert van Borselen Tweetalig.

Stellingen
Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. Van Grieken: ''De stellingen sluiten aan bij interesses en belevingswereld van deze leeftijdsgroep en tegelijkertijd ook bij de actualiteit. Daarbij worden de leerlingen geprikkeld om hun argumenten actief en creatief te brengen.'' De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn.

Missie
Stichting Nederlands Debat Instituut heeft als missie om jongeren met retorica- en debatonderwijs voor te bereiden op actief burgerschap. Door de taal- én denkvaardigheden van jongeren te verbeteren, bereiden we hen voor op hun rol in onze democratische samenleving.

Groepsfoto van alle teams. Foto: PR