Leren door spel op SCCSSCHL 3.0 in Wolfersveen

Wolfersveen - Op maandag 14 maart bracht de burgemeester van Bronckhorst, mevrouw Besselink, een bezoek aan SCCSSCHL 3.0 in Wolfersveen. De aanleiding vormde een brief die twee leerlingen van de school, Esmee ten Dolle en Bas Mulderije, hadden geschreven. Zij nodigden de burgemeester uit omdat er gestart zou worden met het kernconcept Macht en Regels. De burgemeester zou vast het een en ander kunnen vertellen wat het is om de baas te zijn. En natuurlijk waren de kinderen ook wel erg nieuwsgierig of ze zelf kinderen heeft, huisdieren heeft en van voetbal houdt.

De burgemeester bracht ook nog een verrassing mee. Ze had een kluisje bij zich waar Succesgeld in zat. Dit zou uitgedeeld worden aan de kinderen, die vervolgens de komende weken meerdere keren de kans krijgen om een markt te organiseren en nog meer geld te verdienen. Daarnaast moeten ze ook iedere dag belasting betalen voor inwoning, water en elektriciteit. Er zijn regels vastgelegd in de grondwet. Degene die na een week het meest verdiend heeft mag een regel veranderen in de grondwet.

Spel wordt afgesloten met Engelse markt

Inmiddels draait de markt volop en verdienen de kinderen succesgeld met het geven van massages, verkopen van poffertjes, tosti's, doen van spelletjes, verkopen van tekeningen en kunstwerken, vriendschapsbandjes, verzoekplaatjes indienen bij een radiostation etc. Alles wat ze gebruiken gaat via school en moet natuurlijk ook voor betaald worden. Zo leren de kinderen te rekenen met geld, ze leren wat marktwerking is, leren om gaan met verleiding, samenwerken, gevoel van arm en rijk, het maken van reclame en meer. In de kring wordt met de kinderen besproken: Waarom de handelaren voor een bepaalde werkwijze hebben gekozen. Wat vonden de klanten hier van? Hoe kan dit voorkomen worden? Hoe gaan de klanten om met hun geld? Wat gebeurt er wanneer je het geld ergens laat liggen waar iedereen er zo bij kan? Op de markt loopt een marktmeester die de klanten wijst op de verleiding van rondliggend geld.

Het spel wordt afgesloten met het organiseren van een Engelse markt. Waarbij er reclame gemaakt wordt in het Engels en er gesproken zal worden in het Engels.