Jo en Fre Radstaat vierden 5 april hun 65-jarig huwelijksfeest. Foto: Ceciel Bremer
Jo en Fre Radstaat vierden 5 april hun 65-jarig huwelijksfeest. Foto: Ceciel Bremer Foto:

Echtpaar Radstaat uit Zelhem 65 jaar getrouwd

Zelhem – Op dinsdag 5 april was het precies 65 jaar geleden dat Jo en Fre Radstaat in het huwelijksbootje traden. Samen met hun drie kinderen en hun kleinzoon vierden ze dit heuglijke feit in kleine kring en ontvingen ze natuurlijk burgemeester Besselink op bezoek.

Door Ceciel Bremer

Fre Radstaat (91) werd geboren en getogen in Ede. Als jonge twintiger werkte hij eind jaren veertig bij een administratiekantoor in zijn woonplaats. Toen het bedrijf een tweede vestiging opende in Varsseveld besloot Fre mee te verhuizen en ging in zijn nieuwe woonplaats bij een gezin in de kost.

Op de werkvloer ontmoette hij na verloop van tijd Jo (91). Zij werd geboren in Westendorp en groeide op de boerderij op. Het werk daar werd haar lichamelijk te zwaar waarna ze als assistente werd aangenomen bij het administratiekantoor. De twee collega's kregen verkering.

Het kantoor verhuisde vervolgens naar Doetinchem waar Fre wederom bij een gezin in de kost ging. Hij vertelt over die tijd: "We trouwden op 5 april 1951 en gingen op zoek naar woonruimte in Doetinchem. Aan de Sniplaan vonden we toen een geschikte ruimte met drie kamers. Daar werd onze oudste zoon geboren. Jo stopte met werken zoals dat toen ging. Na ongeveer een jaar verhuisden we naar de Kuiperlaan. Daar kochten we een woning voor 6.000 gulden", weet Fre zich nog goed te herinneren. Het echtpaar Radstaat kreeg nog twee zoons en woonden ruim twintig jaar met veel plezier in Doetinchem.

Actief op de computer
Toen ze toch graag een huis met meer ruimte wilden, kochten ze een vrijstaande woning aan de Ferdinand Bolstraat in Zelhem. Jo was jaren lang actief als bestuurslid bij de plaatselijke vrouwenbond. 'Daarnaast hield ze heel erg veel van handwerken', gaat Fre verder en hij wijst naar een groot geborduurd schilderij aan de wand waarop duidelijk kasteel Slangenburg te zien is, dichtbij haar geboortegrond. Fre bekleedde eveneens een bestuursfunctie en wel bij de postzegelvereniging en bij Stichting Noodhulp.

"Op mijn tachtigste ben ik gestopt", vertelt hij lachend, "ik wilde niet hebben dat ze zouden zeggen die oude is niet weg te branden." Tegenwoordig brengt hij veel tijd door achter de laptop. Best opmerkelijk op zijn leeftijd maar voor Fre is het heel logisch. "Het administratiekantoor waar ik werkte, werd begin jaren tachtig een proefkantoor om de boekhouding met de computer te doen. Ik heb de opkomst van computers dus van heel dichtbij meegemaakt."

Hij struint het internet regelmatig af maar is daarnaast ook dagelijks bezig met het achterhalen van de familiestamboom. "Ik heb de stambomen van onze beide families al kunnen achterhalen tot 1675. Het is bijzonder dat de naam Radstaat in die tijd met een letter k achteraan werd geschreven. Onze familie blijkt bovendien afkomstig uit een buurtschap bij Halle", vertelt hij enthousiast.

Bezoek van de burgemeester
Het huis aan de Ferdinand Bolstraat is nog steeds de plek waar het echtpaar woont. Hoewel hun gezondheid de laatste jaren afgenomen is, zijn ze blij dat ze nog zelfstandig kunnen wonen op de voor hun zo vertrouwde plek. Hun 65-jarig huwelijksfeest vierden ze in kleine kring met hun kinderen en kleinkind maar natuurlijk kwam ook burgemeester Besselink op bezoek om het echtpaar te feliciteren met deze bijzondere gebeurtenis.