Afbeelding
Foto:

Leerlingen groep acht met Amnesty Zelhem/Halle naar Westerbork

Zelhem - Maandag 4 april vertrokken 147 leerlingen en hun begeleiders in twee grote bussen vanuit Zelhem naar het herinneringscentrum van Kamp Westerbork. Het bezoek was onderdeel van het project, waarvoor in de weken ervoor veel verteld was over de Tweede Wereldoorlog, Jodenvervolging en vrijheid..

De meeste leerlingen wisten niet wat hen te wachten stond en vonden dat best spannend. Bij Kamp Westerbork aangekomen kregen ze in verschillende groepen informatie over het kamp en waar de mensen naar toe gingen vanuit Westerbork. Kamp Westerbork was voor veel Joodse mensen het tussenstation naar de concentratiekampen in oostelijk Europa.

Eén van de verhalen ging over een Joodse familie, die in Zelhem woonde. Tot de oorlog leidden ze er een normaal bestaan. In de oorlog moesten ze zich melden, omdat ze Joods waren. Met enkele gezinsleden liep het slecht af. Zij overleefden de oorlog niet. Vervolgens werd er een film vertoond over Leo Meijer, die als 12-jarige jongen in het kamp verbleef.

De tentoonstelling in een andere ruimte gaf een indruk van hoe het dagelijks leven in het kamp verliep. Na de lunch werden de leerlingen op het voormalig kampterrein rondgeleid door de medewerkers van het Herinneringscentrum. Natuurlijk werd er ook aandacht besteed aan de barak, die tot voor enkele jaren in Zelhem dienst deed als kippenschuur. Alle onderdelen van het bezoek aan Kamp Westerbork maakten een diepe indruk op de leerlingen. Op school werd er, in de dagen erna, nog vaak nagepraat over deze dag.

Het laatste onderdeel van het project 'Zelhem Westerbork Toen & Nu' vindt plaats op 19, 20 en 24 mei. Dan komen er mensen in de klas die de oorlog hebben meegemaakt om te vertellen over hun leven tijdens de 2e Wereld Oorlog.

Informatie over genoemd project: Jopie Pera, peranot@planet.nl.