Ex Libris tentoonstelling. Foto: PR
Ex Libris tentoonstelling. Foto: PR

Verlenging tentoonstelling
'Het exlibris, een erfgoedfenomeen'

Doetinchem - De Doetinchemse exlibrisverzamelaar Henk Weltje laat op de expositie 'Het exlibris, een erfgoedfenomeen' een selectie van ongeveer 200 stuks uit zijn verzameling zien. Er worden boekmerken geëxposeerd die in het teken staan van onder meer kunst, kunstnijverheid, architectuur, literatuur, bibliotheekwezen, heraldiek, vrijmetselarij en religie.

Een deel van de tentoongestelde exlibrissen zijn ontworpen door bekende kunstenaars als Anton Pieck, Henk Blokhuis en Hedwig Pauwels. Al meer dan vijf eeuwen plakken boekenliefhebbers en –eigenaars een speciaal etiket, een exlibris, in hun (mooiste) boeken om het als hun eigendom aan te duiden. In de loop der eeuwen hebben talloze grafische kunstenaars picturale exlibrissen ontworpen.

Daar zijn ware juweeltjes van drukkunst uit voortgekomen. Als gevolg daarvan, maar ook vanuit boekhistorisch oogpunt, heeft het exlibris zich tot een begerenswaardig verzamelobject ontwikkeld. In vooraanstaande musea over de hele wereld bevinden zich exlibriscollecties. Daarnaast houden particuliere verzamelaars zich met het boekmerk bezig.

60.000 boekmerken
De Doetinchemmer Henk Weltje heeft in de loop van tientallen jaren een verzameling van circa 60.000 boekmerken bijeen gebracht. De expositie is vrij toegankelijk t/m 30 januari 2016, ma t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur.
Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.